„Istorie, cultură și spiritualitate botoșăneană”, proiect derulat de profesorii și elevii Seminarului „Sf. Gheorghe” (fotogalerie)

Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sf. Gheorghe” din Botoșani, desfășoară în perioada ianuarie-iunie 2023, proiectul județean „Istorie, cultură și spiritualitate botoșăneană”.

Prima activitate culturală din cadrul acestuia, a avut loc joi, 19 ianuarie, în Centrul de Documentare și Informare al școlii, fiind intitulată „Seară de poezie botoșăneană”. Elevii școlii au susținut un recital de poezie aparținând unor poeți botoșăneni și au interpretat câteva melodii și pricesne ale unor autori locali. 

A existat și un moment de promovare a tinerelor talente poetice de la nivelul unității școlare și toate acestea în prezența invitaților speciali: doamna Lucia Olaru Nenati (renumit poet botoșănean contemporan) și doamna Prof. documentarist Izabela Cantemir, reprezentantul Casei Corpului Didactic Botoșani, unul din partenerii principali.

Proiectul face parte din activitățile educative prinse în Calendarul Activităților Educative Județene (CAEJ) și mai cuprinde următoarele activități care se vor desfășura pe parcursul acestui an școlar:

             În limba ta! - concert de piese din repertoriul religios și laic compuse de autori locali / regionali.

             Plai de dor - realizare de icoane ale sfinților sau tablouri ale personalităților locale / peisaje, obiective culturale, spirituale locale, din domeniile amintite. Lucrările vor fi expuse la Casa Corpului Didactic Botoșani.

             Acasă la sfinți (excursie tematică- elevii școlii vor vizita locurile cele mai încărcate de spiritualitate din județul nostru).

             Simpozionul „Istorie, cultură și spiritualitate botoșăneană”(acesta va avea 2 etape: una cu depunere de lucrări și  o sesiune de  comunicări științifice)

Proiectul se doreşte a fi o poartă deschisă către spiritualitatea, istoria și cultura botoșăneană care să trezească interesul viu pentru promovarea unor monumente și personalităţi prin care de fapt ne recunoaştem adevărata noastră identitate. El va reprezenta o oportunitate de a evidenția dimensiunea educațională a cunoașterii patrimoniului național, local, prin abordarea unor subiecte de interes didactic ce vizează dezvoltarea conștiinței și exprimării culturale în rândul tinerilor, competență-cheie esențială managementului vieții personale, necesară integrării cu succes în viața socială, într-o economie bazată pe cunoaștere și caracterizată prin diversitate culturală.

Moștenirea spirituală și culturală botoșăneană, ca parte a patrimoniului național,  trebuie cunoscută, apreciată și protejată, aspect ce este, de altfel, urmărit prin evidențierea importanței spiritualității, istoriei și culturii locale în activitățile propuse.










(Comunicat de presă) 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Liviu Ciobotariu: „Nu am reușit niciodată să câștigăm aici la Botoșani contra FCSB, asta poate fi o motivare”! (Video)

astăzi, 13:10

FC Botoșani a organizat miercuri, 20 noiembrie 2024, de la ora 10:30 la Stadionul „Municipal”, o conferință de presă cu ocazia partidei de pe teren propriu de joi, 21 noiembrie 20...

Țeapă de proporții: Tablouri false de Tonitza și Grigorescu, vândute cu semnătura unui expert avizat de Ministerul Culturii!

astăzi, 12:11

Cazul a început în urmă cu doi ani, cu percheziții în București, Iași și Botoșani, în legătură vânzarea unor tablouri realizate în secolul XIX și pe care e...

Rezultate parțiale din consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi! (Foto)

astăzi, 11:40

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a publicat rezultatele parțiale la sondajul realizat pentru consultarea publică privind acțiunea Primăriei de evacuare din locuințele municipalită...