Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Gala Merito că profesorii care au performanțe trebuie să fie răsplătiți, iar ceilalți care nu fac cinste învățământului trebuie să părăsească sistemul de educație. De asemenea, șeful statului a subliniat că ”ne confruntăm cu provocări severe, care pun în pericol parcursul european, inclusiv prin neglijarea educației românești”.
”Gala de astăzi arată că societatea oferă recunoaștere profesorilor cu merite deosebite, chiar dacă, din păcate de prea multe ori, statul nu e capabil să o facă. Sectorul privat, atât de defăimat mai nou de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merită apreciat pentru angajamentul de a fi tot prezent în viața comunității și de a suplini nevoia pe care actuala guvernare pur și simplu o ignoră”, a declarat Klaus Iohannis.
”Ne confruntăm cu provocări severe care riscă să afecteze însuşi fundamentul democratic al României. Multe dintre aceste provocări care ajung să pună în discuţie chiar şi parcursul european al ţării noastre au rezultat inclusiv din neglijarea decenii la rând a Educaţiei româneşti. La 30 de ani de la Revoluţie şi după un secol de unitate naţională, românii îşi doresc un stat de drept funcţional şi o economie dezvoltată”, a adăugat acesta.
Șeful statului a reamintit că pe parcursul mandatului său de președinte a lansat dezbateri prin proiectul ”România educată”, dezbateri care au scos la iveală nevoia de a susține cadrele didactice prin formare inițială și continuă de calitate, dar și nevoia dascălilor de a fi sprijiniți și să nu mai fie împovărați de birocrație. De asemenea, Iohannis a subliniat în discursul său ”necesitatea unor echipe funcționale de consilieri școlari care să vină în sprijinul cadrelor didactice”.
Iohannis a felicitat cei 12 profesori care sunt premiați la Gala Merito, pentru că ”nu au acceptat reformele din Parlament” și au venit cu ”soluții proprii”.
Acesta a adus în discuție companiile românești care s-au implicat în proiecte educaționale, care încurajează practicile de buna practică a profesorilor.
”Statul să nu pună piedici mediului de afaceri cand vrea să se implice în educație. Investițiile ar trebui încurajate ca dotări, dar și ca intervenții sistemice”, a spus Iohannis.