50 de elevi din 14 de localităţi botoşănene au devenit, începând de astăzi, "mesagerii" pompierilor în comunităţile de care aparţin. Misiunea le-a fost încredinţată după ce, timp de o săptămână, au învăţat cum să-şi protejeze propria viaţă, dar şi cum să-şi ajute semenii.
Lecţiile le-au fost predate în cadrul taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă „Prezent şi Viitor în Siguranţă”, organizată la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județean Botoșani în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Societatea Naţională de „Cruce Roşie” – Filiala Botoşani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, Clubul Copiilor Dorohoi, Primăria Municipiului Dorohoi, Primăria comunei Mihai Eminescu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani şi Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”. La activități au participat și voluntari ai Fundației pentru SMURD.
La festivitatea de premiere, care a avut loc astăzi, alături de cei 50 de elevi au fost prezenți: subprefectul județului, Daniela Lozneanu, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel dr. ing. Mihail Cristian Amarandei, inspector școlar general adjunct, Paula Gavriluță, directorul Direcției Județene pentru Cultură Botoșani, Dănuț Huțu, directorul Clubului Copiilor Dorohoi, Marcel Dupu și directorul adjunct al Memorialului Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, Daniel Tupiluș.
Vizibil emoţionaţi, membrii celor cinci echipaje ( roşu, albastru, galben, verde şi mov) au aşteptat cu nerăbdare să vadă cine pleacă acasă cu trofeul celei de-a opta ediţii a taberei de vară. Timp de o săptămână, aceştia s-au înfruntat în 16 probe din concursurile „Prietenii Pompierilor, „Cu viaţa mea apăr viaţa” şi jocurile interactive cu specific în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Clasamentul final a fost stabilit și pe baza rezultatelor obţinute în urma rezolvării chestionarului cu 20 de întrebări din domeniul situaţiilor de urgenţă.
În acest an, în premieră, trei echipaje au ocupat locul I, „albastru”, „verde” și „mov”. După o luptă extrem de strânsă, echipajul ”roșu” a urcat pe a doua treaptă a podiumului. Locul III a fost ocupat de echipajul „galben”.
Înainte de defilarea echipajelor, elevii, dar și organizatorii, au avut parte de un moment deosebit emoționant. Mihai Alexandru Ilaș, participant la cea de-a doua ediție a taberei de vară în domeniul situațiilor de urgență, a urcat pe scenă și a povestit că experiența trăită în această tabără l-a determinat să urmeze o carieră militară, în prezent fiind elev al Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova.
Partenerii proiectului educaţional școala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă “Prezent şi Viitor în Siguranţă”, care s-a încheiat cu tabăra de vară, invitaţii, profesorii şi părinţii şi-au exprimat intenţia de a organiza şi pe viitor astfel de activităţi care, prin mijloace mai puţin convenţionale, valorifică potenţialul educaţiei nonformale în scopul nobil de a-i învăţa pe copii, modalităţile de protejare a celui mai valoros bun: viaţa.
În tabără, elevii şi-au dezvoltat priceperile şi deprinderile în a reacţiona a situaţii de urgenţă, dar s-au şi relaxat. Organizatorii le-au oferit mai multe surprize: excursii la mănăstirile şi instituţiile culturale din judeţ, concerte de muzică populară, jocuri interactive pentru dezvoltarea spiritului de echipă, karaoke, concurs de miss şi foc de tabără.
Copiii au plecat din tabără cu lacrimi în ochi, promițând că vor transmite familiilor, colegilor, prietenilor regulile şi măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă acumulate pe parcursul taberei.