Copiii geniali ai Botoșaniului: Au INVENTAT Sistemul autonom de supraveghere și securitate pentru suprafețe mari - foto, video

Proiectul este aplicat în securizarea suprafețelor exterioare mari, plantații agricole, curți, depozite etc. Pe piață nu exista un sistem autonom pentru securizarea suprafetelor exterioare, fapt ce a fost o provocare pentru realizarea unui prototip funcțional și care ar putea fi vandabil.

Copiii geniali ai Botoșaniului: Au INVENTAT Sistemul autonom de supraveghere și securitate pentru suprafețe mari - foto, video

În anul 2011, tinerii botoșăneni au obținut locul III la Salonul Național de Creație și Inventică pentru Tineret - București - ROMEXPO, salon cu participare inclusiv la nivel universitar, cu proiectul ”Sistem inteligent de securizare a locuinței”. Sistemul funcționa cu ajutorul unei raze laser ce înconjura locuința în exterior, iar atunci cand raza era întrerupta un timp programabil era apelat telefonul proprietarului oriunde ar fi fost acesta. În acel moment pe piață nu exista un sistem asemănător.

După 7 ani, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani- Centrul de Tineret în parteneriat cu Palatul Copiilor Botoșani – Cercul de Fizică Aplicată, au finalizat proiectul Sistem autonom de supraveghere și securitate pentru suprafețe mari.
 
Proiectul a avut ca scop crearea unor abilități de execuție, dezvoltarea deprinderilor de a realiza aplicații utile în perspectiva pregătirii profesionale ulterioare, fiind dobândite cunoștiințe de specialitate și împărtășită experiența dobândită în domeniul securității. Au participat   tineri din diferite unități școlare, dar și studenți, foști elevi din grupele de performanță, cu experiență în domeniu, pasionați de automatizări, electronică și sisteme de securitate.


Coordonatorul proiectului a fost profesorul Luisian Grigore, iar partea de realizare practică a fost condusă de elevul MURĂRAȘU SABIN IONEL din echipa de performanță a cercului de Fizică Aplicată, elev la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Botoșani.

Proiectul este aplicat în securizarea suprafețelor exterioare mari, plantații agricole, curți, depozite etc. Acestea, dacă sunt lipsite de surse de energie, sunt dificil de securizat. Sistemele existente pe piață, pentru exterior, sunt pentru suprafete mici, (10..12 m/senzor) și au un grad mare de alarmare falsă. 

Pe piață nu exista un sistem autonom pentru securizarea suprafetelor exterioare, fapt ce a fost o provocare pentru realizarea unui prototip funcțional și care ar putea fi vandabil.

Sistemul se alimentează de la panouri solare, suficiente pentru a putea alimenta toate dispozitivele. Pot fi plantate 4 puncte de control ce transmit impulsuri in IR, receptive de la distanța de 250m.( 62500 m2) în condiții extreme(ceață), dar poate ajunge și la peste 700 m.  Aceste puncte sunt securizate cu senzori și camere video. Astfel, dacă un intrus intră în perimetrul protejat sau se apropie de sistemele montate, atunci se declansează alarma, luminând zona, notificând telefonic prin două sisteme GSM, proprietarul sau firma de pază. Aceștia pot verifica pe telefon sau calculator, accesând camerele video și înregistrările și pot transmite la sistem mesaje verbale înregistrate sau live. Sistemul a fost instalat și probat în  Agafton, într-o zonă unde nu se există posibilitatea de a asigura paza în alt mod.

Materialele pentru realizarea proiectului au fost suportate în mare parte de către MTS, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Imagini virale: Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și cu cele din trafic

Sâmbătă, 21 Mai 2022
370

Celebrul „Dorel” s-a întors și a dat din nou lovitura. Și nu singur, ci cu o întreagă echipă care a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu maș...

Iulian Rotariu, pe primul loc în The Track Namibia

Sâmbătă, 21 Mai 2022
98

Iulian Rotariu a trecut și sâmbătă primul linia de sosire, cu un avans de șase minute față de principalul adversar, elvețianul Marco Jaeggi. Este a doua etapă câștigată de colegu...

Studenții vor putea face și cursuri online din toamnă. Cîmpeanu: OUG va fi adoptată miercuri

Sâmbătă, 21 Mai 2022
130

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care va crea baza legală astfel încât învăţământul unive...