Cu o transparenţă exemplară, la Colegiul Naţional "A.T.Laurian" a fost dezbătută miercuri, 5 iunie, noua viziune despre educaţiei a ministerului de resort. Documentul, având 22 de pagini a fost trimis în urmă cu câteva săptămâni unităţilor de învăţământ pentru a fi dezbătut şi pentru ca seturile de concluzii să fie expediate către Bucureşti pentru o cât mai reală abordare.
Noutăţile includ o altă grupare a anilor de studii, prelungesc colaborarea elevilor cu învăţătorul, desfiinţează funcţia dirigintelui şi o înfiinţează pe cea de consilier în orientare profesională. Totodată, proiectul aminteşte despre stimularea financiară a profesorilor pentru specializări suplimentare şi interdisciplinare, introduce prânzul în cadrul orelor de curs, pe care, de altfel le prelungeşte pentru rezolvarea temelor şi aprofundarea cunoştinţelor cu ajutorul profesorilor şi fără costuri suplimentare pentru familiile elevilor.
Profesorii şi elevii Colegiului Laurian au considerat că subiectul, fiind de o mare importanţă pentru societate, ar trebui dezbătut cu ajutorul părinţilor, oficialităţilor, reprezentanţilor mediului de afaceri, precum şi cu sprijinul altor actori sociali ai urbei. Aşa se face că la întâlnirea din Aula Magna au fost prezenţi subprefectul Dana Lozneanu, preotul Partenie Apostoaie, preşedintele Tribunalului Botoşani, Mihaela Ungureanu, directorul financiar al Spitalului Judeţean, Geanina Ungureanu, purtătorul de de cuvânt al Camerei de Comerţ şi Industrie, Marian Rotariu, dar şi elevi şi profesori laurieni.
Dezbaterea a fost moderată de elevi, iar cei prezenţi şi-au spus punctele de vedere vis-a-vis de unele dintre cele mai fierbinţi puncte ale documentului. Plecând de la foarte clara concluzie că niciuna dintre măsurile incluse nu va putea fi pusă în aplicare dacă rămâne aceeaşi subfinanţare a educaţiei româneşti, aşa cum a concis profesorul Corneliu Picealcă, discuţiile au depăşit cadrul tematicii. Şi bine au făcut, pentru că au dat o nouă dovadă de cât de deschisă şi tranşantă este în Laurian comunicarea dintre elevi şi profesori, de modul real în care este ascultat punctul de vedere al tinerilor din bănci. Totodată, Marian Rotariu, reprezentantul mediului de afaceri a folosit oportunitatea pentru a propune viitoare colaborări cu oamenii de afaceri de succes din Botoşani, experienţa acestora urmând să completeze teoria din manualele de educaţie entreprenorială.
„Nu v-am cerut, noi directorii, un desfăşurător al întâlnirii de astăzi, v-am lăsat şi de această dată să organizaţi întâlnirea cum credeţi că e mai util, vă demonstrăm încă o dată câtă încredere avem în voi şi în profesorii voştri. Acesta este spiritul Laurianului şi, poate greşim poate nu, noi considerăm că doar într-un astfel de cadrul elevul îşi poate dezvolta liber şi multidisciplinar potenţialul.”, a declarat Mihaela Prăjinariu, directorul colegiului botoşănean. Şi subprefectul Dana Lozeanu a ţinut să aprecieze francheţea cu care se discută de la elevi la directori şi profesori în colegiul de 160 de ani, recunoscând că atitudinea directă a elevilor a copleşit-o, iniţial. „Eu am terminat Colegiul Eminescu şi nu vă povestesc acum ce reguli stricte am învăţat să respectăm. Felicitări pentru eveniment şi vă spun sincer că vin oricând mă invitaţi şi la alte astfel de întâlniri.”, au fost cuvintele subprefectului. (comunicat de presa)