Concursul Național de Protecția Mediului „Și gestul tău contează!” 2025, ajuns la a XVII-a ediție, s-a încheiat! (Foto)

Au concurat 30 de echipaje din țară, care au avut prilejul să-și demonstreze cunoștințele, priceperea, creativitatea și îndemânarea prin participarea la activități diverse.

Concursul Național de Protecția Mediului „Și gestul tău contează!” 2025, ajuns la a XVII-a ediție, s-a încheiat duminică, 1 iunie 2025. Acesta face parte din C.P.E.E.N.I., cofinanțate de MEC, poziția 34 și s-a desfășurat sub egida IȘJ Botoșani. Aplicanți: Palatul Copiilor Botoșani și Asociația „Papucul Doamnei”,

Partenerii, colaboratorii și sponsorii acestui concurs: Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate Botoșani, Direcția Silvică Botoșani, Asociația Rotary Club Botoșani, Asociația Act for Tomorrow și GhipoConcept SRL Iași.

 

Deschiderea a fost oficiată de primarul comunei Vorona, Dascălu Sergiu Marian și directorul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, prof. Marica Ligia, gazdele acestui concurs, și de reprezentanții organizatorilor, partenerilor, colaboratorilor și sponsorilor: inspector educativ, prof. Gina-Florentina Zală, director prof. Mihaela Epure, dr. ing. Gabriel Cardaș, ing. Iolanda Sincu și Magdalena Obadă, ing. dr. Paul Vieru și Ana Maria Lupu, director prof. Bogdan Ciobanu.

Cu această ocazie a fost lansat și nr. 10 al revistei cu ISSN „Și gestul tău contează! Pentru mediu, pentru sănătate!”.

Au concurat 30 de echipaje din țară, care au avut prilejul să-și demonstreze cunoștințele, priceperea, creativitatea și îndemânarea prin participarea la activități diverse:

- „Bateriile de ieri, Energia de mâine!” - „The power of recycling” – Concurs, între echipaje, de colectare și reciclare a bateriilor uzate cu premii simbolice de la Decathlon și Provocarea colaborativă: „Turnul Energiei” cu mesajul „Fii ECO NU EGO”;

- atelierele de lucru cu tema „Atelierul schimbării durabile”; obiectele rezultate au fost valorificate la Tombola elevilor.

Sub îndrumarea prof. Renga Ioan Alexandru, de la Palatul Național al Copiilor, au trecut prin diferite probe de recunoaștere floră, îndemânare, perspicacitate și cultură general specifică concursului.

Excursia organizată în Sit-ul NATURA 2000 ROSCI 0399 Suharău–Darabani și în RONPA 0250 Rezervația Naturală Făgetul Secular Stuhoasa a urmărit activități de documentare, informare și igienizare în cadrul proiectului „O Românie Curată începe de Acasă!”, finanțat de P&G România, iar activitatea „Activism pentru o Viziune Verde: Pași spre un Viitor Sustenabil”( SolaRobo – Energie Curată la Îndemână), formarea participanților. Echipajele au vizitat cu profund respect Casa-muzeu academician Leon Dănăilă - mărturie vie a unui destin excepțional. Acolo, geniul, modestia și iubirea de oameni se împletesc în tăcerea cărților și amintirilor. A fost o întâlnire cu unul dintre cei mai mari neurochirurgi ai lumii.

De acolo, pașii i-au purtat spre Casa memorială și Schitul Sf. Ioan Iacob Hozevitul din Crăiniceni, locul unde s-a născut sfântul român al pustiului Hozeva. În liniștea locului și a rugăciunii, fiecare a simțit atingerea unei alte dimensiuni – a smereniei, a rădăcinilor și a harului.

Implicarea, dăruirea și responsabilitatea pentru natură a fost răsplătită cu diplome, premii și trofee de către coordonatorul concursului, prof. Cecilia Vicoveanu.

„Adresez sincere felicitări tuturor elevilor, profesorilor și partenerilor implicați, care prin dedicare și creativitate au demonstrat că fiecare gest contează pentru protejarea mediului înconjurător. Organizarea acestui concurs demonstrează încă o dată că educația ecologică este o prioritate esențială în formarea tinerilor și că, prin acțiuni concrete, putem modela un viitor sustenabil pentru comunitatea noastră.

Mulțumirile mele sincere se îndreaptă către organizatorii, partenerii și sponsorii care au sprijinit evenimentul, contribuind astfel la succesul acestei inițiative. Prin eforturile comune, procesul de învățare se transformă într-o experiență practică, demonstrând că educația și implicarea civică pot schimba viitorul.” a declarat Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.







 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani, apel la cetățeni pentru prevenție în timpul campaniei de recoltare a cerealelor!

astăzi, 14:13

Campania de recoltare a cerealelor păioase este în plină desfășurare și de aceea este foarte important ca pe timpul acestei activități să fie respectate toate măsurile de prevenire a in...

De la Botoșani, Iftime propune o strategie națională pentru fotbalul românesc!

astăzi, 13:24

Omul de afaceri consideră că problema fundamentală este lipsa atacanților de careu și susține că este nevoie de un plan național pentru a descoperi și forma vârfuri de atac. Finanța...

Bolojan: Nu mai știm ce înseamnă meritul. Vom rămâne cu două tipuri de burse

astăzi, 12:36

Bolojan a criticat modul în care ideea de bursă de merit a fost gestionată în școlile din România. ”Știu că nu e o chestiune populară dar trebuie să fim corecți. &Ic...