Un nou proiect de lege ar putea scuti de impozit companiile care le asigură practică elevilor din învățământul profesional-dual. Mai mult, acesta prevede că anumite cheltuieli de sponsorizare sau pentru burse private pot fi scăzute din impozitul pe venit.
"Profitul investit în susținerea învățământului profesional-dual prin asigurarea pregătirii practice și formării de calitate a elevilor este scutit de impozit", prevede proiectul de lege aflat în dezbatere în Senat.
"Cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale prevederilor literei c) a alineatului (4) al articolului 25 din legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, precum și cei care acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:
(1.) Microintreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), precum și microintreprinderile care acordă burse elevilor școlarizați în învățământul profesional-dual în conformitate cu prevederile 2 literei c) a alineatului (4) al articolului 25 din legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările completările ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective", mai prevede proiectul de lege.
Legea ar avantaja atât microintreprinderile, cât și elevii, explică inițiatorii.
"Ținând cont de specificitatea contribuabililor persoane juridice cu scop lucrativ, din punct de vedere fiscal, microintreprinderile au un rol esențial pe piață economică, însă data fiind valoarea relativ mică a cifrei de afaceri de care dispun, este important să se identifice acel mecanism de natură fiscală care să avantajeze microintreprinderile și să le stimuleze să investească în învățământul profesional-dual", este menționat în expunerea de motive.
"Prezența inițiativă are menirea de a încuraja operatorii economici să inițieze parteneriate cu statul în vederea susținerii învățământului profesional-dual, cu scopul de a formă o resursa umană bine pregătită, calificată și aptă să se integreze pe piaja muncii", mai menționează inițiatorii.