Același proiect prevede, în privința supravegherii audio-video, că „în situații excepționale”, cu risc crescut de violență în școli, pot fi instalate sisteme de supraveghere „doar cu informarea persoanelor vizate”. Excepția fusese inclusă în proiectul de ordonanță după primul val de consultări, în primăvară. Majoritatea prevederilor incluse atunci în proiect au fost păstrate în varianta finală.
O prevedere din versiunile preliminare, ce stipula că încălcarea normelor privind datelor personale constituie abatere disciplinară sancționabilă conform legii, dispare cu totul din proiectul final. Prevederea spunea că „încălcarea normelor privind prelucrarea datelor cu caracter personal, de către angajații unității de învățământ preuniversitar, constituie și abatere disciplinară și se sancționează conform prevederilor prezentei legii”.
În versiunea proiectului intrat pe agenda ședinței de guvern din 28 iunie, OUG prevede, în plus față de acele propuneri adoptate în urma consultărilor, că, în termen de 90 de zile de la data intrării ei în vigoare, Ministerul Educației elaborează instrucțiuni aprobate prin ordin al ministrului privind monitorizarea audio-video în școli.
Prevederile din proiectul de OUG cu privire la supravegherea audio-video au stârnit un val de controverse și dezbateri publice încă din momentul anunțării lui acum trei luni, pe 25 martie –
Mai multe despre conținutul OUG, pe edupedu.ro.