BOTOSANI: Profesorii ameninta cu inchiderea scolilor, incepand de luni!

BOTOSANI: Profesorii ameninta cu inchiderea scolilor, incepand de luni!

Tensiuni in scoli, din cauza salariilor! Joi, profesorii de la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Botosani au refuzat sa predea la ore, in timp ce la Colegiul National "A.T.laurian" au fost demarate actiunile in vederea unui protest radical incepand de luni.Profesorii sunt nemultumiti de incertitudinea care planeaza luna de luna asupra salariilor lor, in conditiile in care, spun ei, alte categorii sociale se bucura de o mai mare atentie din partea guvernantilor.

"Am vazut dimineata la stiri ca Guvernul a hotarat suplimentarea bugetului la diferite institutii, pentru ca nu au cum sa isi plateasca pensiile. Noua nici macar salariile nu ni le platesc. De ce la invatamant nu se poate si la alte institutii, cu alte servicii, li s-a suplimentat de ieri. Noua de ce nu ne da macar salariul nostru? Noi nu am cerut nicio majorare, suplimentarea lor inseamna o majorare de salarii. La noi nu sunt bani, de ce la alte institutii sunt bani? Toti spun ca iesim din criza, ca totul este bine, dar noi nu avem bani. In fiecare luna noi tot asteptam sa vedem daca au sau nu au bani, noi cu ce suntem vinovati? Noi speram ca cei de sus vor trimite salariile, daca nu vom lua o hotarare si vom vedea ce vom face in continuare", a declarat joi Cristina Balauca, profesor de fizica Colegiul "Eminescu".

"Trebuie sa platim si noi rate, intretinerea, avem copii. Sunt de acord cu protestele, inclusiv pana la inchiderea scolii, in cazul in care nu ni se vor plati salariile", spune Teodor Trisca, profesor de matematica la Colegiul "Eminescu".

Liderul de sindicat de la Colegiul National "Mihai Eminescu" spune ca de data aceasta nu mai este vorba despre abuzuri ale ISJ, cum a fost cazul luna trecuta, ci de disfunctionalitati administrative, care tin direct de Primaria Botosani. 

"Am instiintat conducerea Colegiului cu privire la posibilitatea declansarii conflictului de munca, incepand de luni. Parcugem toti pasii legali si mai acordam sansa celor in drept de a-si remedia deficientele. Speram ca pana luni sa ne ajunga banii pe carduri, noi trebuia sa ii primim de ieri. Am inceput sa strangem semnaturi de la cadrele didactice din scoala, o sa le depunem si la Primarie. Noi avem informatiile ca repartizarea bugetului a fost facuta inegal pe cele patru trimestre. Prin dispozitia domnului primar, cei mai putini bani au fost repartizati pentru primul trimestru si de asta nu ne ajung banii de salarii. Noi avem niste drepturi castigate, statele de plata au fost depuse la Trezorerie si nu au au fost refuzate, pentru ca sunt legale. Nu este aceeasi speta de luna trecuta. Daca luna trecuta cineva de la Inspectoratul Scolar a facut niste abuzuri, luna aceasta nu este cazul de asa ceva", a mentionat Alina Voinea, lider SIP FEN in cadrul Colegiului "Eminescu".

Si la Colegiul National "A.T.Laurian" au fost probleme joi, insa directorul liceului spune ca abia vineri se va sti daca de luni va fi sau nu greva. Mai mult, Ioan Onofrei a mentionat ca "este posibil sa fie profesori care nu vor dori sa faca greva". 
 
"In urma consultarilor care au avut loc dimineata intre membrii corpului profesoral s-a hotarat ca incepand de luni sa se intre in greva, iar astazi si maine sa se faca ore normale. Totusi o zi intarziere este putin, din cate stiu in momentul de fata se fac eforturi pentru asigurarea banilor necesari pentru salarii, pana acum statele de plata intocmite conform hotararilor judecatoresti au fost avizate, din punctul nostru de vedere nu sunt niciun fel de probleme in ceea ce priveste modul in care au fost intocmite statele de plata. Problema asigurarii fondurilor nu o putem rezolva noi la nivelul scolii. Noi asteptam maine confirmarea acestei greve in urma instiintarii pe care am primit-o si sa speram insa ca nu va fi cazul, daca oanenii isi mentin optiunea pentru greva vom venea programul de luni. Este posibil sa fie profesori care nu vor dori sa faca greva", a precizat Ioan Onofrei, director al Colegiului "A.T.Laurian".

De partea cealalata, liderul de sindicat spune ca profesorii sunt dispusi sa intre in greva pe timp nelimitat, daca situatia nu va avea o rezolvare in zilele urmatoare.  
 
"Astazi s-a repetat actiunea de luna trecuta, incearca din nou sa amane ziua de salariu. Ne propun procente intre 16-30% din salariu, pe care sa-l acceptam. Ni se spune ca nu sunt bani, nu sunt fonduri la buget pentru salarii. Nu intelegm ce este cu aceasta masura, pentru ca noi stim ca nu se intampla peste tot in judet. Hotarasem initial sa nu intram astazi la ore, copiii erau deja in scoala si atunci am renuntat la ideea de a-i trimite acasa de la prima ora. Am notificat scoala si o sa mergem si o sa notificam Primaria ca de luni vom intra in greva pe durata nelimitat in conditiile in care nu primim raspunsul la mai multe intrebari, respectiv care este salariul nostru, care este data de salariu si cand ni se vor plati salariile restante pe luna februarie?", a declarat Corneliu Apopei Rusu, lider sindicat SIP FEN din cadrul Colegiului "Laurian".

La Colegiul National "Mihai Eminescu" protestul spontan de joi a durat o ora, intre orele 09.00 si 10.00.
 

 

 

 

 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
84

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
50

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
52

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...