Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani a anunțat o acţiune de control al modului cum angajatorii care desfăşoară activităţi de transport şi distribuţie energie electric respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii la
lucrările de mentenanţă sau la intervenţiile ocazionale. Potrivit unui comunicat emis joi, verificările se vor efectua în perioada septambrie-octombrie a acestui an.
„Sectorul energetic reprezintă infrastructura strategică de bază a economiei naţionale iar energia reprezintă o utilitate de interes public cu un puternic impact social. Din aceste considerente, dezvoltarea acestui sector important al economiei este în plină desfăşurare, fiind făcută cu mecanisme specific pentru o utilitate de interes public.
Activităţile din sectorul energetic, datorită complexităţii şi riscurilor specific, sunt, la nivel european, activităţi în care afecţiunile suferite de lucrătorica urmare a accidentelor de muncă tind să fie mult mai grave decât în alte sectoare ale
economiei naţionale, de cele mai multe ori accidentele soldându-se cu pierderea vieţii lucrătorilor”, se arată în motivarea acțiunii.
Cei care vor fi controlați sunt angajatori şi lucrători care işi desfăşoară activitatea în domeniile transportului și al distribuției energiei electrice.
Potrivit reprezentanților ITM, obiectivele generale sunt: creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul transportului şi distribuţiei energiei electrice în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional; încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaţilorşi angajatorilor, în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative, care derivă din nerespectarea prevederilor legale, aplicabile în domeniul transportului şi distribţiei energiei electrice și promovarea bunelor practice în acest sector de activitate.
Obiectivele specifice sunt: deservirea operativă a unităţilor de distribuţie a energiei electrice, lucrările în instalaţiile electrice aflate în exploatare, cu scoatere de sub tensiune, lucrările în instalaţiile electrice aflate în exploatare, fără scoatere de sub tensiune lucrări la înălţime la liniile electrice aeriene, lucrări în cazul deranjamentelor şi avariilor din instalaţiile electrice, lucrări în staţii electrice, posture de transformare, puncte de alimentare etc.
Campania de control se va desfăşura în două etape.
Prima etapă se desfășoară din iulie până în august, constând în informarea partenerilor sociali din judeţ care prestează activitate în domeniul transportului şi distrubuţiei energiei electrice privind modul de derulare a
acţiunii şi tematica abordată.
A doua etapă constă în verificarea prin acţiuni de control la angajatori a modului de implementare a prevederilor legale care au făcut obiectul acţiunii, în perioada septembrie-noiembrie 2019.