Toate asociațiile de proprietari vor fi obligate să aibă un singur cont bancar

Noua lege a asociațiilor, ce va intra în vigoare spre sfârșitul lunii septembrie, aduce o serie de noutăți legislației din domeniu, inclusiv posibilitatea chiriașilor de a se organiza în asociații și posibilitatea ca toți proprietarii să plătească cheltuielile de întreținere direct în contul asociației.
 
Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va înlocui, din 28 septembrie 2018, actuala lege a asociațiilor, și anume Legea nr. 230/2007. Actul normativ va introduce mai multe noutăți în domeniul asociațiilor, inclusiv posibilitatea de a plăti întreținerea într-un cont bancar.
 
După intrarea în vigoare a noii legi privind asociațiile, fiecare asociație de proprietari va fi obligată să aibă un singur cont bancar, astfel încât locatarii să poată plăti cheltuielile de întreținere direct în acest cont și dându-le acestora posibilitatea de a plăti oricând întreținerea, nu numai în ziua stabilită pentru încasarea (în numerar) a acesteia.
 
Pentru a le facilita locatarilor plata întreținerii în acest cont, reprezentanții asociației de proprietari vor trebui să afișeze, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației, și datele de identificare ale contului bancar al asociației. Mai exact, datele care trebuie afișate la avizier sunt numele titularului contului bancar, banca la care a fost deschis contul, sucursala băncii și codul IBAN.
 
Codul IBAN (International Bank Account Number) reprezintă numărul unic de identificare a unui cont bancar, fiind format din 24 de caractere și recunoscut la nivel international. Acest cod permite identificarea beneficiarului unei plăți, chiar dacă plătitorul nu poate furniza și alte detalii legate de contul în care trebuie virați banii.
 
O asociație de proprietari este, potrivit Legii nr. 196/2018, “forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înființată în condițiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii”.
 
Totodată, după cum stabilește același document, condominiul reprezintă un imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există mai mult de trei apartamente, iar cheltuielile asociației sunt toate cheltuielile care au legătură cu exploatarea, repararea, întreținerea proprietății comune, dar și cheltuielile cu serviciile care nu sunt facturate individual locatarilor (de exemplu, furnizarea apei sau încălzirea).

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă o veste bună pentru români: Din 31 martie 2025, pot intra fără viză în Statele Unite!

astăzi, 19:45

„Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțu...

Sindicatul Lucrătorilor Poştali vrea modernizarea Poştei Române: „Închiderea oficiilor poştale nu este o soluţie!”

astăzi, 18:50

„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România vă adresează această scrisoare pentru a evidenţia gravitatea deciziilor şi declaraţiilor Directorului General Valentin Ştefan, precum ...

Expoziție cu zeci de lucrări în tehnici diverse, organizată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani!

astăzi, 17:45

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală „Expo-Art” Botoșani și curatoriat de muzeograful Ana Coșereanu și artistul Liviu Șoptelea. Expoziția reunește pe simeze peste ...