Taxarea tichetelor de masă și înlocuirea acestora cu numerar ar putea duce la pierderi de 6 miliarde de lei în economie

Intenţia Guvernului de a taxa tichetele de masă cu 10% și de a le înlocui cu numerar ar putea produce pierderi financiare semnificative economiei, dar şi bugetului de stat, în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei, arată o analiză de specialitate, întocmită de o companie de consultanţă, transmite Agerpres. 

Astfel, conform calculelor Frames, firmele care oferă servicii de servire a mesei ar putea raporta o scădere a cifrei de afaceri de până la 30%, în timp ce la nivelul întregii economii efectele financiare negative sunt de o amploare şi mai mare, având în vedere că mulţi români folosesc tichetele de masă în magazinele alimentare. 

 

„Dincolo de suprataxarea microîntreprinderilor, de creşterea taxelor în sectorul imobiliar şi majorarea TVA la o serie întreagă de servicii, peste 3 milioane de români s-ar putea trezi, peste noapte, fără o sursă financiară importantă - tichetele de masă. Decizia Guvernului de a taxa cu 10% aceste tichete ar putea determina multe firme să renunţe la ele, în condiţiile în care nu au buget prevăzut pentru a susţine taxele către stat. O altă măsură controversată vizează includerea posibilităţii de a livra sumele asociate tichetelor de masă şi sub formă de bani cash”, se menţionează în analiză. 

Consultanţii Frames sunt de părere că posibilitatea ca tichetele de masă să fie oferite în bani cash „spulberă”, practic, scopul pentru care au fost create - acela de a asigura plata pentru servicii de masă, pentru achiziţia de alimente etc. 

Ultimul draft al ordonanţei permite, practic, ca banii cash să poată fi cheltuiţi pentru ţigări, pentru alcool, pentru păcănele şi pentru orice altceva. În plus, dacă tichetele de masă pot fi folosite exclusiv pe teritoriul României, adică în economia românească, sumele în bani vor putea fi folosite oriunde, fără niciun fel de trasabilitate”, notează sursa citată. 

Cel mai recent studiu OECD relevă faptul că tichetele pe card acordă protecţie mai bună împotriva furtului, pierderii şi eliminarea fraudei datorită plăţilor securizate şi standardelor crescute în industrie, fiind instrumente pentru incluziunea socială şi dezvoltarea locală.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora: Prezența la urne la ora 15:00!

astăzi, 15:05

Mobilizare enormă la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două...

Frații cu afaceri (și) în Botoșani au cunoscut un profit în scădere în 2024!

astăzi, 14:45

Pavăl Holding, vehiculul prin care Dragoș Pavăl (60%) și Adrian Pavăl (40%) își desfășoară investițiile, a înregistrat anul trecut o scădere a veniturilor și a profitului net. ...

Comercianții „șmecheri” din Piața Centrală, luați în vizor de polițiștii locali!

astăzi, 14:15

Polițiștii locali au desfășurat o acțiune în Piața Centrală din municipiul Botoșani. În timpul controlului au depistat că mai mulți comercianți nu aveau afișat prețul pentru p...