„Taxa pe lux” în România. ANAF anunță cum vor fi impozitate casele şi maşinile!

ANAF a publicat în Monitorul Oficial mai multe ordine, hotărâri şi proceduri pentru completarea formularului 216.

„Taxa pe lux” a intrat în vigoare şi casele/apartamentele mai scumpe de 500.000 de euro trebuie declarate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) până la finalul lunii septembrie a acestui an. Maşinile mai scumpe de 75.000 de euro trebuie declarate până la finalul anului, conform unei serii de documente publicate de ANAF cu privire la aplicarea impozitului special pe bunuri cu valoare mare, numit şi „taxa pe lux”.

Casele şi maşinile se declară prin formularul 216, pentru „impozitul special pe bunuri mobile şi imobile de valoare mare”.

Cum vor fi impozitate casele şi maşinile

„În cazul locuinţelor, impozitul special se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea proprietăţii/ clădirii rezidenţiale şi plafonul neimpozabil, de 500.000 euro, iar în cazul autoturismelor, prin aplicarea aceleiaşi cote asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie a autoturismului şi plafonul neimpozabil prevăzut de lege (75.000 euro)”, explică specialiştii EY România, potrivit Ziarul Financiar.

Ca exemplu practic, dacă persoana deţine o maşină care valorează 100.000 euro, atunci va plăti impozit doar 75 euro - adică 0,3% din 25.000 euro, sumă care reprezintă diferenţa dintre valoarea autovehiculului şi plafonul neimpozabil de 75.000 de euri în cazul maşinilor.

„Pe acelaşi principiu, exemplificăm şi un calcul simplu al impozitului pentru locuinţele de lux: pentru o proprietate care valorează 1.000.000 euro, se va datora statului un impozit anual de 1.500 euro (adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferenţa dintre valoarea de piaţă a bunului şi plafonul neimpozabil de 500.000 euro)”, mai notează specialiştii EY.

Legea „taxei pe lux” a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, odată cu pachetul fiscal anunţat la final de 2023, care a prevăzut o serie de creşteri de taxe şi taxe noi, inclusiv impozitul minim pe cifra de afaceri a companiilor mari sau creşteri de TVA la unele produse şi eliminarea unor facilităţi fiscale.

Cu toate că legea a intrat în vigoare încă de la începutul anului, ANAF a publicat în iulie primele ordine pentru modelul şi conţinutul formularului 216, pentru declararea bunurilor „de lux” şi impozitarea acestora. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără apă pe timp de noapte din cauza ”consumului ridicat din ultimele zile”: Zonele afectate!

astăzi, 18:41

Nova Apaserv Botoșani anunță că începând cu data de 22 decembrie 2024, până  la data de 24 decembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe timp de noapt...

”Intrigă și iubire”, spectacolul care intră în istoria Teatrului din Botoșani!

astăzi, 17:53

Revenirea în bătrânul și elegantul Teatru, după un deceniu de ”exil”, a însemnat și o nouă premieră a actorilor botoșăneni, cu un spectacol în regia lui Dum...

Tragedie în Turcia: Un elicopter medical s-a lovit de clădirea spitalului din curtea căruia decolase, patru oameni au murit!

astăzi, 17:15

Patru persoane au murit duminică, într-un accident aerian în sud-vestul Turciei, când un elicopter de ambulanţă a intrat în coliziune cu o clădire a unui spital şi s-a pr...