Acest lucru este posibil pe fondul creÈ™terii spectaculoase a ratei deceselor È™i, bineînÈ›eles, a scumpirii costurilor legate de înmormântare, de la sicriu È™i cruce, la coroane, îmbălsămare È™i locul de veci, potrivit companiei de consultanță Frames.
Astfel, o înmormântare, în România lui 2023, a ajuns să coste între 2700 lei È™i câteva zeci de mii de euro, în funcÈ›ie de serviciile oferite. Multe dintre firme încearcă să se încadreze în limita celor 6789 lei, valoarea ajutorului oferit de autorități.
”Sectorul pompelor funebre a atras, în ultimii ani, un număr tot mai mare de investitori, dovadă că capitalurile totale au atins, anul trecut, 177 milioane de lei față de 16,5 milioane de lei în urmă cu 10 ani. Numărul companiilor a crescut exponenÈ›ial, de la 443 în 2012 la 1239 în 2022, iar numărul angajaÈ›ilor a ajuns la 2754 anul trecut, cu 1592 mai mulÈ›i decât acum 10 ani”, arată analiza Frames.
Cele mai multe firme de pompe funebre sunt înregistrate în BucureÈ™ti (156), Ilfov (67), TimiÈ™ (60), Cluj (60), ConstanÈ›a (55), Prahova (47), Bihor È™i ArgeÈ™ (42).
De partea cealaltă, cele mai puÈ›ine firme de pompe funebre se află în Tulcea (10), MehedinÈ›i (10), MaramureÈ™ È™i IalomiÈ›a (9), BotoÈ™ani (7).
”Este o piață formată, în principal, din jucători mici, cu putere financiară redusă, în care profitabilitatea se află în prim-plan. Pompele funebre sunt un tip de activitate care generează multiple oportunități investiÈ›ionale, existând deja semnale că firme mari, specializate, din Occident, tatonează piaÈ›a în tentativa dezvoltării unor reÈ›ele de servicii la nivel naÈ›ional, cu toate atributele unui business solid, de la servicii de înmormântare la zona de creditare a acestora”, spun experÈ›ii de la Frames.