România susține plafonarea prețului la gaze și reducerea consumului

România susține plafonarea prețului la gaze și reducerea consumului

Potrivit ministrului Virgil Popescu, România susține o abordare echitabilă față de toate statele membre. Plafonare prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susținută de mai multe state membre, inclusiv de către România și ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene.

„În acest sens, România a subliniat importanța activării Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și LNG atrase către UE. De asemenea, este important să se analizeze modul de formare al prețului la gazele naturale pe platformele europene", precizează Virgil Popescu, într-un comunicat.

Ministrul Energiei și-a manifestat suportul pentru măsuri menite să crească lichiditatea pe piețele financiare, suspendarea temporară a piețelor europene de instrumente financiare derivate pe energie  care contribuie la creșterea artificială a prețului la energie electrică și posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Central Europene.

„În ceea ce aprovizionarea cu energie electrică, o posibilă măsură de reducere a consumului ar trebui analizată din perspectiva impactului asupra consumatorilor și industriei. România susține măsuri voluntare de reducere a consumului, aliniate capabilităților naționale dar și evoluțiilor de pe piața energiei.

Măsurile propuse de România și alte state membre privind plafonarea temporară a prețului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului prețului la gazul natural asupra prețului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Președinția cehă", mai precizează ministrul economiei.

Pentru iarna 2022-2023, pregătirile realizate, nivelul din depozitele de gaz și cărbune precum și măsurile compensatorii recent adoptate asigură securitatea în aprovizionare pentru consumatorii români. România mizează pe valorificarea resurselor interne, creșterea ponderii energiei din surse regenerabile și nucleare și înlocuirea treptată a cărbunelui, ca elemente de stabilite și independență energetică pe termen lung, conform Antena3.ro.

La nivel european, este importantă finalizarea proiectelor de infrastructură de transport a gazelor naturale (coridorul Vertical-IGB), eliminarea blocajelor din sistem astfel încât gazul natural și importurile de LNG să ajungă acolo unde sunt necesare precum și operaționalizarea Platformei Energetice comune de achiziție a gazelor naturale în cel mai scurt timp.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
10

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
146

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
46

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...