România susține plafonarea prețului la gaze și reducerea consumului

Potrivit ministrului Virgil Popescu, România susține o abordare echitabilă față de toate statele membre. Plafonare prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susținută de mai multe state membre, inclusiv de către România și ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene.

„În acest sens, România a subliniat importanța activării Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și LNG atrase către UE. De asemenea, este important să se analizeze modul de formare al prețului la gazele naturale pe platformele europene", precizează Virgil Popescu, într-un comunicat.

 

Ministrul Energiei și-a manifestat suportul pentru măsuri menite să crească lichiditatea pe piețele financiare, suspendarea temporară a piețelor europene de instrumente financiare derivate pe energie  care contribuie la creșterea artificială a prețului la energie electrică și posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Central Europene.

„În ceea ce aprovizionarea cu energie electrică, o posibilă măsură de reducere a consumului ar trebui analizată din perspectiva impactului asupra consumatorilor și industriei. România susține măsuri voluntare de reducere a consumului, aliniate capabilităților naționale dar și evoluțiilor de pe piața energiei.

Măsurile propuse de România și alte state membre privind plafonarea temporară a prețului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului prețului la gazul natural asupra prețului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Președinția cehă", mai precizează ministrul economiei.

Pentru iarna 2022-2023, pregătirile realizate, nivelul din depozitele de gaz și cărbune precum și măsurile compensatorii recent adoptate asigură securitatea în aprovizionare pentru consumatorii români. România mizează pe valorificarea resurselor interne, creșterea ponderii energiei din surse regenerabile și nucleare și înlocuirea treptată a cărbunelui, ca elemente de stabilite și independență energetică pe termen lung, conform Antena3.ro.

La nivel european, este importantă finalizarea proiectelor de infrastructură de transport a gazelor naturale (coridorul Vertical-IGB), eliminarea blocajelor din sistem astfel încât gazul natural și importurile de LNG să ajungă acolo unde sunt necesare precum și operaționalizarea Platformei Energetice comune de achiziție a gazelor naturale în cel mai scurt timp.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă întâlnire în pregătirea extensiei Universității ”Ștefan cel Mare Suceava” la Botoșani!

astăzi, 09:54

Joi, 3 iulie 2025, inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Botoșani, prof. Bogdan Suruciuc, a avut o întâlnire de lucru cu rectorul Universității „Ștefan c...

Foc într-o gospodărie, pompierii au reușit să salveze casa, dar pagubele sunt însemnate! (Foto)

astăzi, 08:13

Nenorocirea s-a întâmplat în localitatea Șendriceni. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stinge...

Calendar ortodox, 5 iulie: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul; Sfântul Cuvios Lampadie

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Atanasie s-a născut pe la anul 930 în Trapezunt, primind la Botez numele de Avramie. Părinţii săi erau de neam bun şi evalvioşi. Rămas orfan de ambii părinţi, a fos...