Reforma ANAF întoarce România în epoca hârtiei

Ministrul Finantelor, Eugen Tedorovici, a admis, marti dupa-amiaza, la Palatul Victoria, ca sistemul informatic al ANAF reprezinta in continuare principalul impediment in relatia intre stat si contribuabil. In aceste conditii, Eugen Teodorovici pregateste publicul pentru revenirea - "temporara", a asigurat ministrul - la practica depunerii declaratiilor in format fizic, la sediile Fiscului.

Oficial, ministrul de Finante afirma ca masura pe care "o ia in calcul" are si ratiuni "umanitare", legate de accesul limitat al populatiei "la mijloace moderne de comunicare".

 

Capacitatea sistemului informatic al ANAF este astazi limitata la 9.000 de accesari simultane, ca urmare a renuntarii la programul de modernizare al Fiscului prin programul cu Banca Mondiala.

"Au fost solicitari justificate, nu multe, pentru depunerea declaratiei pe format hartie, pentru a avea o astfel de alternativa cel putin pentru o perioada, pana cand intregul sistem va fi modernizat. Sunt deja 700.000 persoane, contribuabili care au deja acest SPV (Spatiu privat virtual) . La inceputul lui 2018, in prima parte a anului, erau undeva la 5%. A crescut foarte mult acest numar.

Pe de-o parte, este vorba despre sistemul informatic. Pe de alta parte, este si vorba de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc modern de comunicare. Pentru care situatie, luam in calcul inclusiv acceptarea depunerii Declaratiei Unice pe format hartie pentru o perioada de timp, pana cand lucrurile se regleaza definitiv, cel putin pana la finalul anului", a declarat ministrul Finantelor, la finalul sedintei de guvern.

Banca Mondiala a fost notificata oficial, pe data de 19 noiembrie 2018, de catre Ministerul Finantelor, care in numele ANAF a solicitat anularea liniei de credit de 52 de milioane de euro, cat mai era disponibil din totalul de 70 de milioane aprobat prin proiect.

Sursele Curs de Guvernare afirma ca solicitarea a fost justificata prin "schimbarea circumstantelor si a viziunii de abordare" asupra modului de implementare a sistemului informatic al ANAF - componenta esentiala a proiectului de reforma.

Sub formularea diplomatica se ascunde urmatoarea realitate: Ministerul de Finante a refuzat sa lase la ANAF capacitatile IT cu ajutorul carora se urmareste centralizarea datelor financiare din intreaga tara si dezvolta in schimb capacitatile unui Centru National pentru Informatii Financiare, structura componenta a aparatului central al Ministerului Finantelor Publice. (cursdeguvernare.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comercianții „șmecheri” din Piața Centrală, luați în vizor de polițiștii locali!

astăzi, 14:15

Polițiștii locali au desfășurat o acțiune în Piața Centrală din municipiul Botoșani. În timpul controlului au depistat că mai mulți comercianți nu aveau afișat prețul pentru p...

Un botoșănean a sunat la Poliție pentru că o mașină îi bloca accesul în garaj, ce s-a întâmplat după!

astăzi, 13:48

În urmă cu aproximativ trei zile, în jurul orei 13:00, polițiștii locali din Botoșani au fost sesizați prin apel telefonic de faptul că o mașină îi blochează accesul î...

Alertă alimentară! Mai multe supermarketuri din România retrag condimente de la vânzare!

astăzi, 13:10

Magazinele Penny, Carrefour și Auchan au retras de la vânzare toate loturile de oregano produse de Eurosalt Manufacturing SRL, indiferent de data de expirare. Decizia vine după ce în pro...