Produsele esențiale pentru familii s-au scumpit cu până la 14% pe final de an. Mugur Isărescu susține că situația e provocată de secetă!

Deficitul bugetar și măsurile fiscale sunt două dintre cauze, susțin analiștii, care avertizează că inflația va cunoaște noi valori, tot mai ridicate.

Sfârșitul de an aduce o situație neplăcută pentru români. Prețurile de la raft, la alimentele necesare oricărei familii, cunosc creșteri cu până la 14%, relatează Observator. Mugur Isărescu susține că această creștere de prețuri a fost provocată de secetă.
Fructele, legumele și detergenții sunt în vârful clasamentului privind scumpirile. Deficitul bugetar și măsurile fiscale sunt două dintre cauze, susțin analiștii, care avertizează că inflația va cunoaște noi valori, tot mai ridicate. În acest moment, inflația este de 4,7%.

După ce vreme de două luni creșterea accelerată se domolise, luna octombrie a adus un nou val de scumpiri. La legume, creșterea prețurilor e de 11 %, în timp ce fructele s-au scumpit cu 14%.

 Și serviciile s-au scumpit. Cele poștale sunt pe primul loc.

Mugur Isărescu a identificat cauza pentru care prețurile au crescut și îngreunează buzunarul românului.

„În cazul nostru, seceta a fost mai severă. S-a reflectat rapid în prețurile legumelor şi fructelor, în trimestrul 3″, a declarat Mugur Isărescu, guvernator BNR.

Prețul serviciilor este, la fel ca alimentele, în creștere. Cele poştale sunt pe primul loc în topul scumpirilor. Urmate de chirii şi cheltuielile de întreținere ale casei, dar şi de serviciile din restaurante. Detergenții sunt pe primul loc în clasamentul scumpirii produselor nealimentare, dar esențiale pentru gospodării.

„Efectul schemei de plafonare a adaosului comercial. Comercianții au fost nevoiți să realoce costurile pe categorii de produse unde nu a fost plafonat adaosul. Unde cererea e relativ constantă”, spune Christian Năsulea, profesor de economie.

Ce urmează pentru români în perioada următoare

Specialiștii economici susțin că inflația o să tot crească în lunile următoare. „Ca urmare a măsurilor care vor fi luate anul viitor, să vedem alte creșteri de prețuri. Vom avea acest salariu minim european, care va începe să producă efecte. Efectul pe care îl vom vedea va fi o menținere a puterii de cumpărare. Practic, cu bani mai mulți, vom cumpăra aceleași lucruri pe care le cumpăram cu bani mai puțini”, adaugă Christian Năsulea, profesor de economie.
„Este inflația tuturor şi a nimănui. Este o taxă care se aplică la taxele anterioare, o taxă în cascadă. Este foarte greu de explicat oamenilor de unde apare această inflație. Oamenii nu o văd atât de ușor, așa cum văd, de exemplu, o creștere de TVA”, spune Cristian Păun, profesor de economie.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prima zăpadă și primele accidente în Botoșani: Carambol cu trei mașini! (Foto)

astăzi, 10:20

Prima zăpadă căzută la Botoșani a adus și primele accidente. Joi dimineață la Cucorăni a avut loc un accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme. Potrivit polițiștil...

ANM: Codul Galben de ninsori și vânt pentru județul Botoșani a fost prelungit!

astăzi, 10:14

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteorologică tip Cod Galben de ninsori și vânt, valabilă de astăzi, de la ora 23.00, până vineri, la ora 20.00. ...

(P) Cașcavalul Rucăr - Five Continents Group, premiat la RO.aliment SHOW 2024

astăzi, 10:07

RO.aliment SHOW 2024, eveniment organizat anual, reprezintă platforma esențială pentru profesioniștii din industria alimentară din România. Acesta aduce laolaltă procesatori, furnizori, au...