Produsele esențiale pentru familii s-au scumpit cu până la 14% pe final de an. Mugur Isărescu susține că situația e provocată de secetă!

Deficitul bugetar și măsurile fiscale sunt două dintre cauze, susțin analiștii, care avertizează că inflația va cunoaște noi valori, tot mai ridicate.

Sfârșitul de an aduce o situație neplăcută pentru români. Prețurile de la raft, la alimentele necesare oricărei familii, cunosc creșteri cu până la 14%, relatează Observator. Mugur Isărescu susține că această creștere de prețuri a fost provocată de secetă.
Fructele, legumele și detergenții sunt în vârful clasamentului privind scumpirile. Deficitul bugetar și măsurile fiscale sunt două dintre cauze, susțin analiștii, care avertizează că inflația va cunoaște noi valori, tot mai ridicate. În acest moment, inflația este de 4,7%.

După ce vreme de două luni creșterea accelerată se domolise, luna octombrie a adus un nou val de scumpiri. La legume, creșterea prețurilor e de 11 %, în timp ce fructele s-au scumpit cu 14%.

 Și serviciile s-au scumpit. Cele poștale sunt pe primul loc.

Mugur Isărescu a identificat cauza pentru care prețurile au crescut și îngreunează buzunarul românului.

„În cazul nostru, seceta a fost mai severă. S-a reflectat rapid în prețurile legumelor şi fructelor, în trimestrul 3″, a declarat Mugur Isărescu, guvernator BNR.

Prețul serviciilor este, la fel ca alimentele, în creștere. Cele poştale sunt pe primul loc în topul scumpirilor. Urmate de chirii şi cheltuielile de întreținere ale casei, dar şi de serviciile din restaurante. Detergenții sunt pe primul loc în clasamentul scumpirii produselor nealimentare, dar esențiale pentru gospodării.

„Efectul schemei de plafonare a adaosului comercial. Comercianții au fost nevoiți să realoce costurile pe categorii de produse unde nu a fost plafonat adaosul. Unde cererea e relativ constantă”, spune Christian Năsulea, profesor de economie.

Ce urmează pentru români în perioada următoare

Specialiștii economici susțin că inflația o să tot crească în lunile următoare. „Ca urmare a măsurilor care vor fi luate anul viitor, să vedem alte creșteri de prețuri. Vom avea acest salariu minim european, care va începe să producă efecte. Efectul pe care îl vom vedea va fi o menținere a puterii de cumpărare. Practic, cu bani mai mulți, vom cumpăra aceleași lucruri pe care le cumpăram cu bani mai puțini”, adaugă Christian Năsulea, profesor de economie.
„Este inflația tuturor şi a nimănui. Este o taxă care se aplică la taxele anterioare, o taxă în cascadă. Este foarte greu de explicat oamenilor de unde apare această inflație. Oamenii nu o văd atât de ușor, așa cum văd, de exemplu, o creștere de TVA”, spune Cristian Păun, profesor de economie.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Județul Botoșani se află sub Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 00:00: Conduceți prudent!

astăzi, 21:33

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...

Valeriu Iftime, după anularea turul 1 de la prezidențiale: „O decizie extraordinară!” / ”Aveam de ales dintre două variante proaste!”

astăzi, 20:35

Omul de afaceri spune că se bucură de faptul că azi CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale, cu două zile înainte de turul 2, în care urmau să se înfrunte Călin Georg...

Tânăr depistat la volan pe un drum din județ, deși avea permisul suspendat!

astăzi, 20:25

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că acesta are suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul ...