Prețul grâului, ținut la secret! "Este nevoie de o bursă a cerealelor cu cotațiile la vedere!"

În acest moment, fermierii nu mai au nicio sursă obiectivă din care să se informeze cu privire la prețul cerealelor și al semințelor oleaginoase pe piața internă.

O bursă a cerealelor trebuie înființată în regim de urgență, consideră Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Parlamentarul, care este și fermier, susține că în România este nevoie să se înființeze o bursă de cereale pentru ca românii să cunoască cotațiile exacte ale prețului la porumb, grâu și floarea-soarelui și să se elimine haosul existent în prezent pe piața românească de cereale.

“Consider că înfiinţarea bursei de cereale reprezintă o urgenţă a României pentru a elimina „haosul” pieţei de cereale şi înlăturarea „samsarilor”. În acest moment, după 29 de ani, preţul la cereale se stabileşte aleatoriu şi speculativ şi de obicei fermierul pierde, fiind forţat de reluarea producţiei să vândă produsul muncii la o valoare mult mai mică decât cea reală. Sunt de părere că este nevoie de o bursă a cerealelor în România, pentru că aşa se vor şti cotaţiile exacte ale preţului grâului, porumbului şi florii-soarelui. Atunci vom şti exact care este stocul la noi, cât s-a vândut şi cât a rămas, pentru a fixa un preţ corect în orice moment în funcţie de calitate“, a declarat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, într-un interviu acordat stiripesusurse.ro. 

Publicarea cotațiilor oficiale, desființată de ministrul Petre Daea

În acest moment, fermierii nu mai au nicio sursă obiectivă din care să se informeze cu privire la prețul cerealelor și al semințelor oleaginoase pe piața internă. Până acum doi ani, Ministerul Agriculturii colecta și publica săptămânal prețurile medii ale tranzacțiilor din regiunile agricole ale țării, precum și din Portul Constanța, arata Agrointel.ro. Aceste prețuri erau un indicator obiectiv pentru ce se întâmplă în materie de cotații întrucât datele erau colectate la nivelul județelor de către direcțiile agricole ce apoi le transmiteau către MADR, în mod asumat.

În timpul mandatului ministrului agriculturii Petre Daea, mai exact din data de 14 iunie 2017, acest instrument util pentru fermieri a fost desființat fără nicio explicație. În prezent, fermierii sunt obligați să își preia datele despre prețuri contra cost din surse neasumate, pe care nu le verifică nimeni, și care ar putea oricând să fie ”mână în mână” cu traderii, mai scrie sursa citata.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...