Prețul grâului, ținut la secret! "Este nevoie de o bursă a cerealelor cu cotațiile la vedere!"

În acest moment, fermierii nu mai au nicio sursă obiectivă din care să se informeze cu privire la prețul cerealelor și al semințelor oleaginoase pe piața internă.

O bursă a cerealelor trebuie înființată în regim de urgență, consideră Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Parlamentarul, care este și fermier, susține că în România este nevoie să se înființeze o bursă de cereale pentru ca românii să cunoască cotațiile exacte ale prețului la porumb, grâu și floarea-soarelui și să se elimine haosul existent în prezent pe piața românească de cereale.

“Consider că înfiinţarea bursei de cereale reprezintă o urgenţă a României pentru a elimina „haosul” pieţei de cereale şi înlăturarea „samsarilor”. În acest moment, după 29 de ani, preţul la cereale se stabileşte aleatoriu şi speculativ şi de obicei fermierul pierde, fiind forţat de reluarea producţiei să vândă produsul muncii la o valoare mult mai mică decât cea reală. Sunt de părere că este nevoie de o bursă a cerealelor în România, pentru că aşa se vor şti cotaţiile exacte ale preţului grâului, porumbului şi florii-soarelui. Atunci vom şti exact care este stocul la noi, cât s-a vândut şi cât a rămas, pentru a fixa un preţ corect în orice moment în funcţie de calitate“, a declarat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, într-un interviu acordat stiripesusurse.ro. 

Publicarea cotațiilor oficiale, desființată de ministrul Petre Daea

În acest moment, fermierii nu mai au nicio sursă obiectivă din care să se informeze cu privire la prețul cerealelor și al semințelor oleaginoase pe piața internă. Până acum doi ani, Ministerul Agriculturii colecta și publica săptămânal prețurile medii ale tranzacțiilor din regiunile agricole ale țării, precum și din Portul Constanța, arata Agrointel.ro. Aceste prețuri erau un indicator obiectiv pentru ce se întâmplă în materie de cotații întrucât datele erau colectate la nivelul județelor de către direcțiile agricole ce apoi le transmiteau către MADR, în mod asumat.

În timpul mandatului ministrului agriculturii Petre Daea, mai exact din data de 14 iunie 2017, acest instrument util pentru fermieri a fost desființat fără nicio explicație. În prezent, fermierii sunt obligați să își preia datele despre prețuri contra cost din surse neasumate, pe care nu le verifică nimeni, și care ar putea oricând să fie ”mână în mână” cu traderii, mai scrie sursa citata.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste bună pentru Călin Georgescu după primul tur al alegerilor. DECIZIE definitivă!

astăzi, 16:13

Judecătoria Sectorului 1 București a decis luni să reducă durata controlului judiciar impus fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, de la 60 de zile la 45 de zile. Noua pe...

Daniel David este propunerea PNL pentru funcția de premier interimar, după demisia lui Marcel Ciolacu din fruntea Guvernului!

astăzi, 15:15

Liderii liberali, care se reunesc luni în ședință, vor face propunerea ca Daniel David, actualul ministru al Educației, să preia interimar funcția de premier interimar până după tu...

(A) Înscrieri deschise la Cambridge Star Botoșani pentru sesiunile din iunie și iulie! (Foto)

astăzi, 15:07

La Cambridge Star Botoșani, credem că un certificat Cambridge nu este doar o diplomă într-un dosar. Este dovada clară a unui drum parcurs cu încredere, seriozitate și rezultate reale....