PFA-urile, vizate de două dintre cele trei proiecte majore din 2022 pentru digitalizarea relației cu Fiscul

PFA-urile, vizate de două dintre cele trei proiecte majore din 2022 pentru digitalizarea relației cu Fiscul

Două dintre cele trei mari proiecte de digitalizare pe care Fiscul le implementează în 2022 vizează inclusiv PFA-urile. Este vorba despre sistemele e-Factura și e-Transport, care vor trebui folosite, în anumite condiții, de la 1 iulie 2022, și de către persoanele fizice autorizate.

Cele trei mari proiecte de digitalizare pe care Fiscul le implementează în 2022 sunt fișierul SAF-T, sistemul e-Factura și sistemul e-Transport. Dacă în primul caz PFA-urile sunt exceptate în mod expres de la implementare, în celalte două cazuri vorbim de sisteme ce devin obligatorii pentru PFA-uri, în anumite condiții, de la 1 iulie 2022, scrie AvocatNet.ro.

1. e-Factura. Prin OUG 130/2021, autoritățile au stabilit că toți operatorii economici care vând, în relația B2B, produse riscante din punct de vedere fiscal trebuie să raporteze în e-Factura facturile electronice aferente. Conform specialiștilor, nu se face nicio distincție între comercianți, astfel că obligația se aplică, de la 1 iulie 2022, inclusiv pentru PFA-uri. Pe deasupra, obligația vizează și relația B2G, dacă vorbim de achiziții publice.

Informații orientative despre înregistrarea în registrul e-Factura și folosirea sistemului prin Spațiul Privat Virtual pot fi găsite aici. Informații pe larg despre e-Factura pot fi aflate din evenimentele online organizate recent de avocatnet.ro pe această temă (unul în martie 2022 și unul în mai 2022). În esență, PFA-urile care sunt vizate de obligație ar trebui să se pregătească de implementare în săptămânile ce vin, pentru a fi gata până la 1 iulie 2022.

2. e-Transport. În acest caz, OUG 41/2022 face, de asemenea, o referire generală la operatori economici, astfel că specialiștii spun că raportarea transporturilor de bunuri riscante din punct de vedere fiscal, prin intermediul Spațiului Privat Virtual, vizează inclusiv entități de tipul PFA-urilor. Practic, vorbim de o obligație de raportare atunci când PFA-urile se găsesc în postura de vânzător sau în cea de cumpărător de produse riscante.

Deși urmează să fie obligatoriu de la 1 iulie 2022, sistemul e-Transport încă este nefuncțional, astfel că nu poate fi testat nici măcar opțional. Cadrul legal n-a fost definitivat, deoarece procedura de aplicare n-a fost oficializată, dar, teoretic, e-Transport se va folosi în Spațiul Privat Virtual fără vreo formalitate de bifat în prealabil. În momentul de față pare greu de crezut că autoritățile vor păstra termenul din 1 iulie 2022 (află mai multe informații dintr-un eveniment recent în care s-a discutat și despre e-Transport, în partea de final), dar ne așteptăm să avem informații noi în perioada imediat următoare. Urmărește toate informațiile pe care le dăm despre e-Transport în secțiunea specială de aici.

3. Fișierul SAF-T. Acesta a fost introdus în legislație prin OG 11/2021, iar prin Ordinul Fiscului 1.783/2021 s-a stabilit în mod expres că PFA-urile, printre alte entități, sunt scutite de implementarea raportării fișierului SAF-T (este vorba de fișierul standard de control fiscal, care oferă acces autorităților la tot felul de informații legate de activitatea companiilor). Raportarea fișierului SAF-T se face treptat, începând de la 1 ianuarie 2022 și până în 2025.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
44

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
20

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
26

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...