Practic, Fiscul estimează în mod indirect veniturile obținute de persoanele fizice și stabilește astfel ce impozit au de achitat. Vizate sunt, printre altele, persoanele fizice autorizate și cei care au obținut venituri din chirii sau din investiții.
Astfel, persoanele fizice care au obținut venituri în anii 2016 și 2017, dar pe care nu le-au declarat autorităților, urmează să primească decizii de impunere emise de Fisc din oficiu.
„Stabilirea din oficiu a obligației de plată se efectuează pentru fiecare sursă și categorie de venit impozabil (...) și pentru fiecare an fiscal pentru care nu au fost depuse declarații de impunere, conform legii”, scrie în ordin, fiind subliniat, totuși, că „cuantumul impozitului pe venit se stabilește sub rezerva verificării ulterioare, potrivit legii”.
Concret, atunci când românii nu-și depun declarațiile de impunere, Fiscul are dreptul să estimeze veniturile obținute și să stabilească din oficiu impozitul datorat statului. În acest sens, autoritățile se folosesc de informațiile și documentele pe care le obțin pentru a stabili situația fiscală a unei persoane fizice.
Mai precis, Fiscul are în vedere, în esență, deciziile de impunere pentru plățile anticipate de impozit (formularul 260), declarațiile referitoare la venitul estimat/norma de venit (formularul 220), declarațiile informative despre impozitul reținut la sursă (formularul 205) și declarațiile privind taxele salariale (formularul 112).
De asemenea, autoritățile se mai folosesc de documentele din dosarul fiscal al persoanelor fizice, de informațiile de la terți pe care le obțin ori din declarații fiscale, ori de la alte instituții ale statului (inclusiv de la autoritățile fiscale ale altor state), de informațiile despre românii care desfășoară activități asemănătoare, de contractele de închiriere ș.a.m.d.
Românii care nu și-au depus declarațiile de impunere trebuie anunțați mai întâi despre acest lucru și abia apoi poate Fiscul să emită decizia de impunere din oficiu, se arată în actul normativ. În final se ajunge și la emiterea deciziei de impunere, care este comunicată apoi persoanelor fizice
.