O mare platformă industrială a României comuniste, aflată la Bucecea, învie după ani de paragină

O veche platformă industrială pe care a funcţionat cea mai mare fabrică de zahăr din România comunistă renaşte este adusă la viaţă în judeţul Botoşani. Pe locul fostei fabrici, în localitatea Bucecea este amenajat un uriaş parc industrial care, speră localnicii, îi va scăpa de sărăcie.

Localitatea Bucecea este un mic orăşel din judeţul Botoşani. Până acum 30 de ani, aici funcţiona cea mai mare fabrică de zahăr din România comunistă.   

Peste 800 de oameni din Bucecea şi din satele învecinate se hrăneau datorită acestei fabrici, fie ca angajaţi, fie ca zilieri în campaniile agricole. În anii de glorie ai fabricii, echipată cu utilaje de fabricaţie germană şi franceză, se produceau peste 200 de tone de zahăr în numai 24 de ore, scrie Adevărul.

Din Bucecea, zahărul pleca mai ales în URSS. Produsele erau renumite şi se rafina aici inclusiv renumitul zahăr cubanez. Totul gravita în jurul uriaşei platforme industriale, dotată şi cu gară proprie.   

Satele din jur cultivau doar sfeclă de zahăr ca materie primă pentru fabrică. Erau peste 10.000 de hectare cultivate numai cu sfeclă. În anii '90 fabrica a fost privatizată şi a urmat calea întregii industrii româneşti. Adică s-a prăbuşit.   

Oamenii au fost trimişi acasă, iar întregul complex industrial a rămas doar o ruină la marginea oraşului. Lipsa de perspectivă şi sărăcia a pus stăpânire pe întreaga zonă. În ultimii doi ani însă, pe locul fostei fabrici a început să ia naştere o nouă platformă industrială. Autorităţile locale spun că deja există multe firme interesate să-şi mute centrele de producţie sau depozitele în parcul industrial de la Bucecea atrase de facilităţi.

Pentru oraş ar însemna totul. În special locuri de muncă şi impozite la bugetul local”, spune Anghel Gheorghiu, primarul din Bucecea.   

Aproape 20 de hectare cu toate utilităţile  

În 2014, Consiliul Judeţean cumpăra 27 de hectare de la noul proprietar al terenului. A decis să investească aici circa 1 milion de euro, din fonduri judeţene şi locale, trăgând utilităţile şi punând la dispoziţia celor interesaţi terenul de construit.   

Pentru ca platforma de la Bucecea să ajungă la stadiul de parc industrial omologat este nevoie de o hotărâre de Guvern. Pentru obţinerea hotărârii de Guvern este necesară parcurgerea mai multor etape. Autorităţile locale spun că o bună parte dintre condiţii le îndeplinesc, urmând ca şi celelalte să fie îndeplinite în decurs de un an. Suprafaţa de care dispune Primăria Bucecea pe acea platformă industrială este de aproximativ 20 de hectare - asta ar însemna două parcuri industriale. Deocamdată au fost curăţate 5 hectare de ruine şi dărâmături, urmând să mai fie curăţate încă 4 hectare.   

Totodată au fost alocaţi şi s-au făcut toate demersurile pentru aducţiunea de gaz de debit, apă, canalizare şi curent trifazic.   

„În acest moment avem curăţate 5 hectare. Avem scos la licitaţie spre curăţare încă patru hectare. Toate sumele necesare tragerii utilităţilor noi le-am prins deja în bugetul de acest an şi le ducem acolo”, spune primarul din Bucecea.   

Ca facilitate, tot terenul este deja trecut în categoria curţi construcţii, agenţii economici care vor ridica hale acolo nemafiind nevoiţi să cheltuie în plus sau să facă alte demersuri. „Pur şi simplu, se pot apuca de construit, amenajat”, adaugă edilul-şef.   

„Sunt deja mai multe solicitări”  

Totodată autorităţile locale spun că au deja mai multe solicitări din partea firmelor şi companiilor pentru un loc în parcul industrial atraşi de facilităţi şi bonificaţii. În plus, Bucecea se află la o distanţă mică de aeroportul de la Salcea, dar şi de graniţa cu Bucovina sau de vama cu Ucraina, din oraşul Siret. Prin Bucecea trece şi un drum naţional reabilitat.   

Cea mai mare solicitare o avem de la o companie pentru 13 hectare. Solicitarea este în faza de licitaţie. Apoi, pe un hectar, avem solicitare de la o fabrică de panificaţie. Mai sunt solicitări de la un depozit de îngrăşăminte, de la o societate de transport, o fabrică de feronerie şi un depozit de construcţii”, spune edilul din Bucecea.  

O companie din Ucraina ar dori să-şi deschidă un punct de lucru în acest parc industrial, la fel şi o fabrică de celuloză din Germania. Numai compania germană ar fi dispusă să angajeze peste 500 de oameni din zonă.   

Parcul industrial ar reprezenta, spun localnicii, şansa ca mulţi să scape de sărăcie şi comunitatea să renască.

„Vă daţi seama ce ar însemna locuri de muncă? Ar fi darul de la Dumnezeu. Am renaşte cu totul”, spune un localnic din Bucecea.   

Autorităţile locale spun că vor câştiga bani din concesiunea terenurilor din parcul industrial, dar şi din impozite.

Sursa: Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean de 31 de ani, arestat pentru pentru furt din magazine! (foto)

Saturday, 16 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infr...

A început la Botoșani campania „Încalță un copil, de iarnă!”: Ce trebuie să facă cei ce vor să participe!

Saturday, 16 November 2024

 „Încalță un copil, de iarnă!” este un apel la solidaritatea și generozitatea botoșănenilor din țară și din străinătate, care permit multor copii din satele sărace a...

Artistă din Botoșani, mesaj trist după o tragedie fără margini: ”De-a dreptul cutremurător!”

Saturday, 16 November 2024

Fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, din Chișinău, a decedat. Andreea Cuciuc, în vârstă de 17 ani, s-a stins sâmbătă seara. Fata se afla la o petrecere după &b...