Cooperativa agricolă Hogs Farm Land din Botoșani, formată din cinci acţionari persoane fizice şi doi acţionari persoane juridice, a pornit în 2018 construcţia unei ferme de reproducţie a porcinelor (scroafe – matcă), a cărei valoare era de 3 milioane de euro, iar acum merge spre 4 milioane euro din cauza scumpirii materialelor de construcţii, potrivit reprezentanţilor companiei.
„În acte, iniţial am avut o investiţie de 3 milioane de euro, din care grantul AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – n.red.) a fost de 2 milioane de euro. Proiectul a început în 2018 şi era gândit pentru preţurile de atunci, dar acum preţurile materialelor de construcţii au crescut. Cofinanţarea din fonduri europene era de 70%, dar în condiţiile actuale ne-am dori să ajungem la nivelul de 50%-50% ca investiţie. Am schimbat mult din proiectul tehnic şi am venit cu noi soluţii, dar toate s-au dus foarte mult în sus, inclusiv diferenţa de curs de euro. Avem ca termen de finalizare a proiectului anul 2023 şi atunci o să ştim foarte bine unde ne vom situa ca valoare a investiţiei“, a spus Daniel Toma Grădinaru, manager al cooperativei agricole Hogs Farm Land.
Antreprenorul are experienţă în agricultură din 2009 şi a terminat Medicină Veterinară, de când a înfiinţat compania Dandi Cereal Invest, prin care cultivă şi vinde cereale de circa 4 milioane de lei (circa 800.000 euro). Astfel, el menţionează că şi-a dorit să treacă la o nouă etapă şi să investească în zootehnie, dar prima dorinţă a sa a fost să facă o fermă de bovine de lapte sau de carne. Însă a văzut un studiu făcut de AFIR în care se arăta ca există un deficit de 70% de purcei în piaţă şi a ajuns să investească într-o fermă de suine.
„Ferma noastră are o capacitate de 306 locuri de maternitate, iar proiectul este conceput pe ideea «totul plin, totul gol», pentru că din cauza pestei porcine africane condiţiile din fermă sunt mai aprige. Avem cinci hale, o hala de gestaţie şi înseminare, două hale de maternitate, fiecare cu câte 153 de locuri de fătare, şi două hale de tineret“, a explicat Daniel Toma Grădinaru pentru ZF.ro.
El a completat că investiţia a pornit de la zero, având o suprafaţă de teren liberă şi două puţuri de apă în câmp. Însă, compania sa de cultivare de cereale are şi silozuri de depozitare a cerealelor şi un uscător.
„Datorită experienţei în cultura de cereale şi în cultivarea lucernei, pot să spun că între o fermă de vaci, unde sunt necesare utilaje, capacităţi de stocare mai mari şi terenuri mai întinse, e mai simplu să investeşti într-o fermă de suine, unde poţi să îţi procuri furajele de la diverşi furnizori şi ulterior poţi gestiona şi problema cu apa şi cu dejectiile decât la o fermă de vaci de lapte, de exemplu, unde îţi trebuie culturi verzi foarte mari şi suprafeţe foarte întinse pentru prelucrarea silozurilor şi cerealelor. Este o desfăşurare de forţe mult mai mare decât la o fermă de suine. Dacă investiţia este mai mare, ulterior lucrurile decurg mai bine, pentru că necesarul de oameni dintr-o fermă de porci este mult mai mic decât într-o fermă de vaci de lapte sau de carne“, a mai spus Toma Grădinaru.
Acesta a afirmat că a încercat să depună în luna ianuarie a acestui an un proiect cu finanţare europeană pentru o fermă de îngrăşare şi nu a reuşit pentru că în judeţul Botoşani, până să ajungă să depună proiectul la AFIR s-a blocat cu actele la nivel de primărie. „Probabil la următoarea sesiune vom depune şi un proiect pentru îngrăşare“.
„În Botoşani, de unde sunt eu, producătorii de porci graşi aveau intenţia de a investi şi în mici ferme de reproducţie, dar nu le-au dus până la capăt şi cumpără purcei de 20-30 kg din export. Cerere există şi sunt traderi de purcei care au o bază de date a fermelor de îngrăşare şi care reuşesc să adune necesarul de purcei pentru cei cu ferme de îngrăşare. Majoritatea purceilor crescuţi acum în România se aduc din afară la preţuri mult mai mari decât dacă ar fi produşi în România şi suferă şi stresul transportului. Cred că afacerea cu purcei mici de tot e de viitor“, a mai spus managerul cooperativei Hogs Farm Land.
Astfel, el subliniază că investesc în reproducţie pentru că sunt clienţi interesaţi să cumpere purceii cu 75-80 de euro pe Bursă şi costul de producţie este de circa 25-30 de euro per purcel şi chiar dacă costurile cu utilităţile şi scumpirile ce vor veni vor duce costul de producţie la 40 de euro, tot este încurajator pentru a continua să produci.
„Spania ia porumb masiv de la noi pentru a face porcul gras şi vine la raft cu preţul porcului - carne în carcasă - sub preţul la care putem noi în ţară să îl producem, pentru că au subvenţii mari, iar acestea ajută producătorii străini să fie competitivi la raft şi să ofere un preţ accesibil fiecărui consumator“, a mai spus fermierul.