Ministrul Muncii: De miercuri, se pot depune actele pentru decontarea șomajului tehnic

Începând de miercuri, pot fi depuse actele pentru decontarea șomajului tehnic. Firmele a căror activitate a fost afectată de răspândirea noului coronavirus se pot adresa prin cereri online agențiilor județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Ministrul Muncii a explicat procedura.

„Nu plătesc angajatorii, respectiv nu avansează niciun ban angajaților sau colaboratorilor de la dânșii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plățile către angajați. Cei care depun începând de mâine (miercuri-n.red.), pentru a se închide luna martie, solicitări la AJOFM vor primi fondurile în maxim 14 zile. Nu avem intenția să prelungim activitatea AJOFM până în ultima zi din această perioadă. Așteptăm, începând de mâine (miercuri – n.r..), solicitările, pentru a le priocesa în regim de urgență”, a precizat Violeta Alexandru.

De șomaj tehnic vor beneficia și cei care lucrează în regim PFA, drepturi de autor sau desfășoară alte tipuri de activități care nu le-au adus un venit constant, care trebuie să se adreseze agențiilor jude’ene pentru Plăți și Inspecție Socială.

Solicitările pot fi depuse tot online.

„Cele două instituții (AJOFM, AJPIS – n.r.), au dedicat adrese speciale de email, comunicate pe paginile de internet ale acestora. Niciun angajator nu va plăti de la el, urmând să i se ramburseze fondurile, ci stat va acoperi aceste cheltuieli din care anagahtorul va plăti mai departe angajații, respectiv cluburile sportive vor plăti sportivii contractați prin contracte de activitate sportivă, iar cei care lucrează sub alte forme de muncă vor primi banii direct de la stat”, a mai spus Violeta Alexandru.

„Nu se vor face controale în această perioadă. Dorința Guvernului Ludovic Orban este ca fondurile să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ele. Sunt entități închise ca urmare a deciziilor autortiăților sau sunt afectate major pentru că această epidemie de coronavirus ne-a adus în situația de a ne lua măsurile de siguranță, ceea ce a avut efect asupra economiei. Nu se fac controale, avem încredere în cei care depun aceste solicitări, dar ulterior traversării acestor perioade, inclusiv faptul că ne propunem să recuperăm, ca stat, o parte din sume prin sprijinul Comisiei Europene, vor fi făcute verificări prin sondaj. Nu în această perioadă, ci ulterior perioadei de criză. (…) Nu se fac controale în această perioadă. Consider că statul trebuie să fie foarte aproape și rapid alături de cei care trec prin momente delicate, atât angajați, cât și angajatori în această perioadă. Nu înseamnă, însă, că nu vă solicităm responsonabiltate în condițiile în care vorbim despre bani publici. Declarația pe propria răspundere înseamnă o semnătură pentru veridicitatea infromațiilor prezentate sub precizarea că în măsura în care acestea sunt prezentate eronat, înseamnă fals în declarații, sancționate de legislația în vigoare”, a mai spus ministrul Muncii.

Cei care cer această indemnizație nu au nevoie de certificat de stare de urgență, a insistat Violeta Alexandru.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

astăzi, 20:45

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

astăzi, 20:20

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

astăzi, 20:10

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...