Ministerul Muncii: Contractele part-time se transformă în full-time, există o creștere a contractelor cu normă întreagă

Ministerul Muncii: Contractele part-time se transformă în full-time, există o creștere a contractelor cu normă întreagă

Ministerul Muncii a transmis, joi, că după anunțul conform căruia contractele de muncă part-time vor fi taxate și impozitate la nivelul salariului minim pe economie, cu excepțiile prevăzute în noul Cod Fiscal, în Registrul General de Evidență a Salariaților se observă faptul că există o creștere a numărului de contracte full-time, scrie Digi24.ro.

„Odată cu anunțul făcut în spațiul public, conform căruia contractele de muncă part-time vor fi taxate și impozitate la nivelul salariului minim pe economie, cu excepțiile prevăzute în noul Cod Fiscal, în Registrul General de Evidență a Salariaților se observă faptul că există o creștere a numărului de contracte full-time. Astfel, dacă pe 31 iulie existau 5.593.563 contracte de muncă care au normă întreagă, în data de 4 august sunt înregistrate 5.621.537 contracte de muncă full-time. Scăderea numărului de contracte de muncă care au timp parțial de lucru este explicabilă prin faptul că acestea se transformă în contracte de muncă ce au normă întreagă.

Și în luna iulie, adică după anunțul public, se observă o migrare a contractelor de muncă cu normă parțială către normă întreagă. Măsura a fost luată dat fiind faptul că s-a observat că numărul de contracte de muncă ce au normă parțială a urcat foarte mult și s-a ajuns la peste 1,1 milioane de astfel de contracte, un procent foarte mare raportat la numărul total de contracte de muncă din România. O astfel de măsură a mai fost luată de Guvernul României acum câțiva ani, iar rezultatele s-au dovedit, atunci, a fi benefice, adică măsura a dus la transformarea a 300.000 de contracte de muncă ce aveau normă parțială în contracte de muncă care aveau normă întreagă”, arată un comunicat de presă de la Ministerul Muncii.

Președintele USR Cătălin Drulă scrie că peste 100.000 de contracte de muncă part-time au fost desființate și că de vină este guvernul pentru decizia de a crește taxarea contractelor part-time începând cu data de 1 august.

Nu doar USR a acuzat guvernul pentru măsura adoptată, ci și fostul președinte al PNL, Florin Cîțu. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Cîțu spune că „guvernul trebuie să elimine această taxa urgent”.

Ca urmare a unor modificări la Codul Fiscal care au intrat în vigoare de la 1 august, salariile part-time care sunt sub nivelul salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim, ca și cum ar fi întregi. Excepție vor face elevii și studenții cu vârste sub 26 de ani, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public și persoanele care au mai multe contracte part-time, dacă valoarea cumulată a venitului din acestea nu depășește valoarea salariului minim pe economie.

Într-un sondaj recent, realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), 47,7% din totalul angajatorilor intervievaţi care au evidenţiat că vor face concedieri, au declarat că vor renunţa la toţi angajaţii part-time, 26,1% că vor renunţa la un angajat, iar 22,5% că vor concedia între doi şi cinci angajaţi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
8

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
103

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
105

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...