Șefii de stat È™i de guvern din Uniunea Europeană (UE) vor ajunge la un acord pentru a achiziÈ›iona în comun gaze naturale, gaze lichefiate È™i hidrogen înainte de iarna următoare, potrivit unei variante de lucru a comunicatului ce va fi aprobat la finalul summitul liderilor UE din 24 - 25 martie, informează Reuters, potrivit Digi24.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a dus la creÈ™terea preÈ›ului gazelor la valori record È™i a determinat UE să îÈ™i reducă dependenÈ›a de gazele ruseÈ™ti încă din acest an, dar asta înseamnă majorarea importurilor de la alÈ›i furnizori, precum Qatarul È™i SUA.
„Cu privire la iarna următoare, statele membre È™i Comisia vor colabora de urgență cu privire la achiziÈ›iile comune de gaze naturale, gaze lichefiate È™i hidrogen”, se precizează în documentul care va fi aprobat la finalul summitul liderilor UE din 24 - 25 martie È™i care a fost consultat de Reuters.
Anul trecut, Executivul comunitar a propus un sistem prin care statele membre UE să achiziÈ›ioneze la comun stocuri strategice de gaze, după ce o serie de țări, precum Spania, au cerut astfel de achiziÈ›ii ca o modalitate de a dispune o rezervă împotriva eventualelor perturbări pe partea de aprovizionare. Îngrijorările cu privire la posibilele întreruperi au crescut după ce Rusia a lansat ceea ce numeÈ™te o „operaÈ›iune militară specială” în Ucraina. Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze naturale al UE.
Comisia Europeană va ajuta țările membre să demareze achiziÈ›iile comune de gaze în acest an È™i în zilele următoare este aÈ™teptată să propună o serie de reguli care vor obliga statele să umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate înainte de venirea fiecărei ierni. În prezent, depozitele de gaze din UE au un grad de umplere de 26%.
Documentul consultat de Reuters menÈ›ionează că țările membre sunt de acord să îÈ™i coordoneze măsurile pentru a umple depozitele de gaze È™i să înceapă acest lucru „în cel mai scurt timp posibil”.
Liderii europeni ar putea, de asemenea, analiza săptămâna aceasta noi măsuri pentru a proteja consumatorii de creÈ™tere preÈ›urilor la energie È™i să discute cum ar putea „optimiza” modul de funcÈ›ionare a pieÈ›elor energetice. În acest sens, liderii UE vor cere Comisiei „să ia măsurile necesare” pentru a realiza acest lucru.
PreÈ›ul gazelor naturale în Europa a crescut încă înainte de invadarea Ucrainei, ceea ce a determinat guvernele să aloce miliarde de euro pentru reduceri de taxe È™i subvenÈ›ii în ideea de a proteja cetățenii de facturile majorate. Însă găsirea unui răspuns comun la nivelul UE s-a dovedit dificilă deoarece țările membre sunt responsabile de politicile energetice naÈ›ionale È™i au opinii diferite cu privire la necesitatea unor acÈ›iuni la nivelul întregului bloc comunitar.
În timp ce state precum Spania, Belgia, Portugalia, Italia È™i Grecia cer o intervenÈ›ie a statului pe pieÈ›ele energetice din Europa, țări precum Germania, Țările de Jos È™i Danemarca se opun intervenÈ›iei pe piață È™i avertizează că aceasta ar provoca perturbări pe piață È™i ar afecta investiÈ›iile în energia verde.