ToÅ£i retailerii din România au fost de acord să reducă, în mod voluntar, cu minimum 20%, preÅ£ul laptelui de provenienţă românească, de la 1 mai, iar în perioada următoare vor negocia cu fiecare procesator cu care colaborează, a anunÅ£at Consiliul ConcurenÅ£ei.
„Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanÅ£iale, la raft, ale preÅ£urilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, Å£inând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător ÅŸi epuizate stocurile existente. Ne aÅŸteptăm că, în cele ÅŸase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaÅ£ia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creÅŸteri atât de mari ale preÅ£urilor alimentelor”, a declarat Bogdan ChiriÅ£oiu, preÅŸedintele autorităţii de concurenţă.
Potrivit sursei citate, acordul voluntar între retaileri ÅŸi procesatori pentru reducerea preÅ£ului pentru laptele proaspăt de consum urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă a reprezentanÅ£ilor fermierilor, procesatorilor din industria alimentară, AsociaÅ£iei Marilor ReÅ£ele Comerciale din România ÅŸi AsociaÅ£iei Companiilor de DistribuÅ£ie de Bunuri din România.
Astfel, reducerea de cel puÅ£in 20% a preÅ£ului la raft se va aplica laptelui de provenienţă românească care costă în prezent peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoÅ£ie, ÅŸi se va împărÅ£i între retaileri (minimum 10%) ÅŸi procesatori (minimum 10%), conform Agerpres.
Autoritatea de concurenţă s-a implicat în acÅ£iunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe, astfel încât să nu riÅŸte încălcarea regulilor de concurenţă. Acordul trebuie să se desfăşoare în parametrii stabiliÅ£i: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor ÅŸi fiecare retailer, aceÅŸtia având posibilitatea de a aplica discounturi de cel puÅ£in 10%.
Consiliul ConcurenÅ£ei a precizat că va monitoriza această iniÅ£iativă împreună cu instituÅ£iile responsabile, precum Autoritatea NaÅ£ională pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor (ANPC), urmând să utilizeze Monitorului PreÅ£urilor la Alimente, platforma online care afiÅŸează preÅ£urile produselor alimentare.
În funcÅ£ie de rezultatele monitorizării, autoritatea de Concurenţă va discuta cu reprezentanÅ£ii Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun.