ITM Botoșani: Măsurile care trebuie întreprinse în perioadele cu ​temperaturi extreme

ITM Botoșani: Măsurile care trebuie întreprinse în perioadele cu ​temperaturi extreme

Având în vedere că în perioada iulie-septembrie 2020, pe teritoriul României sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, se vor intensifica controalele la angajatori, în care, suplimentar tematicii propuse, se va urmări modul de respectare a Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

În sensul Ordonanţei de Urgenţă nr.99/2000, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc + 37° C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Autoritatea Naţională de Meteorologie are obligaţia de a comunica  zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură – umiditate, atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea  acestor praguri.

 În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează  în aer liber:

-     reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

-     asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

-     alternarea efortului dinamic cu cel static;

-     alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus  în locuri umbrite, cu curenţi de aer;

         Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

-     asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;

-     asigurarea echipamentului individual de protecţie;

-     asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

-     asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

-     asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

-     trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

 

In contextul actualei pandemii şi a stării de alertă se vor verifica şi măsurile pe care angajatorii şi lucrătorii au obligaţia să le ia pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19, respectiv:

-     spălarea mâinilor cât mai des posibil cu apă şi săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;

-     triajul la intrarea în societate;

-     utilizarea măştilor de protecţie;

-     evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;

-     evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate;

-     acoperirea gurii, nasului în caz de strănut;

-     dezinfectarea periodică a suprafeţelor de contact cu soluţii pe bază de clor sau alcool.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi: Universitatea Craiova - FC Botoşani, ora 14.30

astăzi, 10:53
83

FC Botoșani o întâlnește astăzi în deplasare, de la ora 14:30, pe Universitatea Craiova, în speranța unei revanșe pentru înfrângerea din Cupă.Obțin&acir...

Grav accident cu cinci răniți la Salcea, în Suceava. Printre ei sunt și botoșăneni

Vineri, 5 Martie 2021
5448

Un grav accident rutier s-a produs, vineri seară, în orașul Salcea județul Suceava, soldat cu rănirea a trei persoane, între care doi copii, după impactul puternic dintre două autotu...

FC Botoșani, favorita numărul 4 la câștigarea campionatului. Vezi ce șanse are Keyta sa ajungă golgheter

Vineri, 5 Martie 2021
425

FC Botoșani se gândește la al doilea play-off consecutiv. Datorită formei bune din ultima perioadă, FC Botoșani a devenit chiar o formație cotata cu o șansă bună la câștigarea ca...