În săptămâna Paștelui, prețul cărnii de miel ar putea suferi modificări, având în vedere cererea mare de pe piață. Crescătorii de ovine se străduiesc să mențină prețul stabil pentru a-și valorifica cât mai bine producția.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS din Botoșani, a explicat care ar trebui să fie prețul mieilor în săptămâna de dinaintea Paștelui 2024 și a recomandat consumatorilor să cumpere carne direct din fermă. În opinia sa, lanțul de aprovizionare producător-client ar trebui să fie unul cât mai scurt, iar crescătorii de ovine să se adapteze la acest lucru investind în sacrificare și procesare.
„Urmăresc cu mare atenție să vedem exact cum se derulează acest segment, oferta și tot ce ține de prețul pe carnea de miel pentru că suntem în perioada sărbătorilor de Paști când toată lumea caută miel. Eu urmăresc această chestiunea tocmai în ideea de a interveni atunci când e momentul potrivit, pentru a nu se genera o explozie artificială de preț”, a explicat fermierul.
Prețul mieilor în săptămâna Paștelui
Ionică Nechifor a spus că în această perioadă fermierii se străduiesc să mențină un preț stabil la carnea de miel. Având în vedere condițiile actuale, prețul pe carcasă ar fi de puțin peste 40 de lei pe kilogram.
„Noi știm exact ceea ce fac fermierii, știm care este tendința lor și mai ales, în această perioadă, fermierul nu intenționează să ridice prețul, ci să-l păstreze și să îl mențină în așa fel încât toată munca lui să fie cumva reflectată într-un preț rezonabil atât pentru fermă, cât și pentru consumator. Chiar am urmărit știrile. Să știți că, în mod normal, prețul pe carcasă ar trebui să se ridice la 41 de lei/kg”, a afirmat președintele de la MOLDOOVIS.
Totodată, acesta le recomandă consumatorilor să cumpere direct din fermă, pentru a obține prețuri rezonabile la acest produs.
„Am făcut calculul pentru un kg de carne în viu care nu ar trebui să depășească 22 de lei fără TVA. În condițiile acestea, având un randament foarte bun la sacrificare, mieii fiind luați direct de la supt, putem discuta de un preț rezonabil. În același timp, atrag atenția intermediarilor, să nu procedeze la perioada „acum e momentul să mă îmbogățesc și după am dispărut”. În aceeași măsură, recomand consumatorilor să se deplaseze direct la fermă, cei care stau în apropiere”, a afirmat Ionică Nechifor.
Acesta a atras atenția că la prețul din fermă se adaugă și alte cheltuieli precum cele de transport sau de comercializare, dacă este vorba despre vânzare la puncte autorizate.