Indicele ROBOR la trei luni a urcat ușor miercuri, la 7,98% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut uşor, miercuri ajungând la 7,98%, de la 7,96% pe an, în ziua precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR) și citate de Agerpres.ro.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,13% pe an, de la 8,12% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni s-a menţinut la nivelul de 8,27% pe an, consemnat şi marţi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Potrivit sursei citate, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară,

„Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă, între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci, ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două, pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat ROBOR-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat, e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot/undershoot. Deci, găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a spus Mugur Isărescu.

El a explicat că şi pe pieţele valutare se întâmplă acest lucru, dar şi pe pieţele monetare sau la bursă. Guvernatorul a declarat că acum am asistat la un overshoot.

În aceste condiţii, guvernatorul BNR le-a transmis un mesaj personal băncilor: să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale. El a declarat că "speră şi crede" că atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A mai plecat un profesor, s-a mai stins o lume! ”Rămâne în inimile noastre ca o frumoasă povestire de istorie!”

astăzi, 08:36

Cu fiecare dascăl care urcă la Ceruri se stinge o lume, dar rămâne în urmă un întreg univers. Generații întregi îl poartă în inimă și în minte prin in...

Un nou pod peste Prut va lega localitățile Stânca și Costești!

astăzi, 08:14

Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere a desemnat căștigătoare firma Like Consulting S.R.L. a licitației de atribuirea a contractului pentru elaborarea studiului de fezabil...

Metode simple pentru a ne reveni după excesul de sărbători. Medic botoșănean: ”Numărul unu este apa!”

astăzi, 07:48

Oamenii își vizitează, prietenii, rudele, și trebuie cinstitită fiecare masă. După două săptămâni intense, organismul multor români ajunge să nu mai suporte abuzurile. Apar...