Fermele piscicole în pericol la Botoșani: „Lucrăm în sistem de avarie!”

România are 700 de fermieri piscicoli, dar producţia fermelor acoperă abia a zecea parte din consum, dominat de importuri.

Fermele piscicole în pericol la Botoșani: „Lucrăm în sistem de avarie!”

   Foto: zf.ro

Fermierii piscicoli, care asigură 7,6% din consumul local de peşte, susţin că o parte din bazine au rămas pe uscat din cauză că volumul de apă s-a redus considerabil pe fondul secetei.

Per total, producţia din acvacultură ar putea să scadă în acest an la sub 10.000 de tone de peşte, potrivit Ziarul Financiar, care citează RomFish.

„Lucrăm în sistem de avarie din cauza râurilor care au secat sau al căror volum de apă s-a redus mult. Râurile Başeu şi Podriga mai asigură 50% din volumul necesar de apă. Producem 1.000 de tone de crap şi 1.000 de tone de fitofag (sânger şi novac) în cele două ferme piscicole pe care le avem la Iaşi (400 de hectare) şi în comuna Hudeşti, Botoşani (300 de hectare)“, a spus pentru ZF Diadem Atodiresei, inginer piscicol ce deţine firmele Rompescaris şi Pirania, cu afaceri totale de 21,7 mil. lei (4,5 mil. euro) anul trecut.

În cele două ferme lucrează 100 de angajaţi, din care zece ingineri piscioli.

Peştele produs este vândut în pescării, dar şi în marile reţele de hipermarketuri, cu 20 de lei/kg carasul şi 10 lei fitofagul.

El spune că activitatea aceasta este tot mai dificilă din cauza secetei şi a modului în care este administrat sectorul de acvacultură, unde nu există nici investiţie publică. Pentru anul acesta estimează o producţie la jumătate. În cele două ferme el susţine că a investit peste 5 mil. euro din proiecte pe fonduri europene.

România are 700 de fermieri piscicoli şi o producţie estimată din acvacultură de 10.000 de tone pentru acest an, potrivit Asociaţiei Romish. Spre comparaţie, Polonia produce 46.000 de tone de peşte în acvacultură, Cehia peste 21.000 de tone, Ungaria peste 18.000 de tone. Cea mai mare producţie în acvacultură (inclusiv marină) este în Turcia - 430.000 de tone, Spania - 307.000 de tone anual,  Franţa - 191.000 de tone, Grecia cu 131.000 de tone, iar Italia cu 120.000 de tone.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...