Data de 1 iulie va aduce schimbări majore în relația contribuabililor cu Fiscul

Data de 1 iulie va aduce schimbări majore în relația contribuabililor cu Fiscul

Procesul accelerat de digitalizare prin care trece, în prezent, relația firmelor și persoanelor fizice cu Fiscul are o bornă importantă stabilită pentru 1 iulie 2022. De la acea dată, anumite categorii de contribuabili vor fi obligate să facă noi raportări către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În primul rând, este vorba de (1) trecerea la obligativitatea de a raporta facturile electronice, în sistemul e-Factura, pentru două mari tipuri de tranzacții. Primul vizează vânzarea de produse riscante din punct de vedere fiscal în relația business to business, iar al doilea vizează vânzarea de produse și prestarea de servicii în cadrul achizițiilor publice, adică în relația business to government.

Faptul că e-Factura va deveni obligatoriu pentru produsele riscante vândute în relația B2B (după o perioadă opțională între 1 aprilie și 30 iunie 2022) este deja cunoscut de la finele anului trecut, după ce acest lucru a fost consfințit prin OUG 130/2021. Ulterior, la începutul anului curent, ANAF a stabilit prin ordin și lista concretă a produselor riscante, potrivit AvocatNet.ro.

În cazul relației B2G, e-Factura este operațional de chiar mai mult timp - din noiembrie 2021. Astfel, chiar dacă trecerea la obligativitate a fost stabilită recent prin Legea 139/2022, contribuabilii au fost avertizați din start că acest lucru se va întâmpla la un moment dat în 2022.

Din moment ce cadrul legal a fost stabilit din timp, iar firmele și PFA-urile au avut luni întregi pentru a testa sistemul e-Factura pentru relația B2G și B2B, este greu de crezut că autoritățile ar putea amâna termenul din 1 iulie 2022.

În al doilea rând, tot la 1 iulie 2022 urmează o (2) trecere la obligativitatea de a raporta anumite transporturi rutiere de mărfuri riscante, din punct de vedere fiscal, în sistemul e-Transport. Însă asta teoretic.

Obligativitatea acestui sistem a fost introdusă destul de recent prin OUG 41/2022 - aproape de mijlocul lunii aprilie 2022. Deși, teoretic, sistemul este opțional din 11 aprilie și până în 30 iunie 2022, în practică acesta nu este încă operațional pentru firme și PFA-uri. 

În plus, chiar dacă lista produselor riscante vizate a fost stabilită de ANAF, prin ordin, la începutul lunii trecute, specificațiile tehnice au fost publicate abia pe finalul lunii trecute și nici până acum nu s-a oficializat procedura de aplicare a sistemului e-Transport. Conform acesteia din urmă, raportarea în sistem va viza vehiculele rutiere care au o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri riscante care au o masă brută totală mai mare de 500 kg sau dacă au o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, scrie AvocatNet.ro.

În aceste condiții, specialiștii apreciază că există șanse să vedem o amânare a trecerii la obligativitate pentru e-Transport. „Într-o primă fază, vorbim doar de aceste produse cu risc fiscal ridicat, care trebuie raportate, conform legislației, începând cu 1 iulie 2022. (...) Sunt șanse un pic mai mari ca acest sistem să nu fie implementat începând cu 1 iulie 2022, mai ales că modul de raportare este mult mai detaliat față de e-Factura”, spunea recent, la o conferință organizată de avocatnet.ro, Alexandru Comănescu, Director în cadrul KPMG România.

Atât e-Factura, cât și e-Transport se folosesc prin Spațiul Privat Virtual (SPV) al Fiscului. În acest context, trebuie amintit că la 1 martie 2022 s-a trecut la obligativitatea de a avea cont în SPV atât pentru firme, cât și pentru PFA-uri și profesioniști. Iar, în curând, ANAF va veni cu reguli noi pentru funcționarea SPV, care vor reflecta formal această schimbare majoră în relația cu contribuabilii.

În al treilea rând, de la 1 iulie 2022 (3) intervine obligația de raportare a fișierului standard de control fiscal (sau, pe scurt, SAF-T), prin formularul 406, pentru firmele care au devenit, de la 1 ianuarie 2022, mari contribuabili.

Practic, acesta este al doilea termen major, de implementare a raportării SAF-T, ce este prins în calendarul dat de ANAF prin Ordinul 1.783/2021. Primul a fost la 1 ianuarie 2022, atunci când fișierul SAF-T a devenit obligatoriu pentru cei ce erau mari contribuabili și la finele anului trecut. Practic, din iulie 2022 putem spune că toți marii contribuabili vor fi incluși în rândul celor obligați să transmită lunar sau trimestrial formularul 406.

În acest caz, sunt șanse minime să vredem vreo amânare, mai ales pentru că la primele raportări se aplică o perioadă de grație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
91

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
236

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
493

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...