Cum află Fiscul că persoanele fizice obțin mai mulți bani decât declară

Cum află Fiscul că persoanele fizice obțin mai mulți bani decât declară
Verificarea situației fiscale a unei persoane se face numai în condițiile legii, de către inspectorii fiscali, în urma unor analize de risc. Cei ale căror venituri declarate sunt semnificativ mai mici decât cele reale, cu atât mai mult în situația în care nu pot produce justificări pentru diferențele pe care inspectorii le găsesc, sunt cei mai "vulnerabili" în fața unor astfel de controale. Dar cum anume ajunge Fiscul la concluzia că cineva are mai mult decât declară și fiscalizează? Se folosește de anumite metode reglementate legal.
 
Ordinul ANAF nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor și a procedurii de aplicare a acestora este actul normativ la care ne raportăm în această discuție, alături de Codul de procedură fiscală.
 
Potrivit ordinului, metodele indirecte de stabilire a veniturilor sunt:  metoda sursei și a utilizării fondului; metoda fluxurilor de trezorerie; metoda patrimoniului net.
 
Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal central efectuează următoarele activităţi preliminare:
-analiza de risc;
-selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situației fiscale personale.

Ce înseamnă verificarea situației fiscale personale? Că Fiscul se concentrează pe aflarea situației fiscale reale a unei persoane, despre care mai mulți indicatori i-au dat de gândit că ar putea să încalce obligațiile fiscale care-i revin.
 
Analiza de risc este efectuată de organul fiscal pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, astfel:
-rezultate din controale fiscale;
-identificate ca urmare a unor sesizări primite de la alte instituții sau autorități publice, precum și de la alte entități, persoane fizice sau firme.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 675/2018, analiza de risc constă în următoarele activități:
-identificarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile;
-evaluarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile;
-gestionarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile.

În ceea ce privește selectarea persoanelor fizice care urmează a fi supuse verificării situației fiscale personale, aceasta este efectuată de către organul fiscal competent, din lista persoanelor care prezintă risc de neconformare la declararea venitruilor neimpozabile în ordinea descrescătoare a nivelului riscului și în funcție de capacitatea de efectuare a verificărilor.

Continuarea pe Avocatnet....

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
39

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
221

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
92

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...