Clasicul porumb, cultura predominantă a judeţului Botoşani

În vreme ce în alte regiuni agricole ale ţării, proprietarii de terenuri înfiinţează culturi "exotice", la Botoşani rămânem credincioşi porumbului.

Statisticile Direcţiei Agricole a Judeţului Botoşani arată că în jur de 30% din suprafaţa agricolă este cultivată cu porumb, diferenţele de la an la an fiind reduse.

"De când sunt eu în administraţia agricolă, cam asta a fost suprafaţa culturilor de porumb, între 90 şi 110 mii de hectare. Am putea spune că judeţul Botoşani a cultivat mult porumb şi cultivă în continuare. La un moment dat era o industrie puternică la nivelul judeţului, erau acele fabrici de alcool. Toată producţia se ducea în acele fabrici. Acum încă e predominantă", spune ing. Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole.

Următoarea clasă de culturi, ca nivel de întindere, este reprezentantă de plantele tehnice- soia, floarea soarelui, pe 30.000 de hectare, iar grâul ocupă o suprafaţă similară.

"Plante mai "exotice" nu mai sunt, la un moment dat a existat o cultură de armurariu dar a dispărut. S-a adaptat dar e vorba de contracte. Degeaba ai produs dacă nu ai ce face cu el. Noutatea este că în acest an va fi introdusă cânepa, pe suprafeţe considerabile, de câteva sute de hectare. Sunt mai mulţi agricultori care au contracte de valorificare în industrie", adaugă Cristian Delibaş.

Cum cânepa este o plantă supusă monitorizării, producătorii vor primi autorizaţi, potrivit procedurilor reglementate, însă trebuie să respecte o condiţie: să deţină contract de valorificare, altfel nu se poate înfiinţa cultura. După procesare, din cânepă se scoate firul ce este folosit în industria textilă.

 

Spune-ne opinia ta