Ce riscați dacă folosiți e-Factura pentru operațiuni fictive!

Unele prevederi din Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (241/2005) au fost modificate.

Astfel, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsește cu închisoarea şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

 

Aceeași pedeapsă este și pentru „folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor.

Se consideră că aceste fapte au fost săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Totodată, s-a modificat și noțiunea de „documente legale”, unde a fost introdusă, de asemenea, e-Factura.

 

Noua definiție spune că sunt: “documentele emise pe suport hârtie sau electronic prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora, precum şi factura electronică emisă, transmisă şi primită, potrivit legii, utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura".

Anterior, noțiunea era definită astfel: documentele prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma, plus o penalizare, iar aceasta se află acum în Monitorul oficial sub denumirea de Legea 126/2024.

Cu câteva luni înainte ca Iohannis să promulge Legea, consultanții fiscali au trimis o scrisoare către acesta în care atrăgeau atenția că unele prevederi nu au logică, există multe contradicții, iar la o simplă eroare de completare a declarațiilor fiscale antreprenorii vor fi considerați evazioniști.

Proiectul a fost înregistrat la Senat fără nicio dezbatere publică și fără ca acesta să treacă în vreun fel prin procesul de transparență decizională, în data de 12 decembrie 2023, fiind adoptat în data de 18 decembrie 2023, când a și fost înregistrat la Camera Deputaților, care l-a aprobat a doua zi, în data de 19 decembrie 2023.

Mai multe despre sancțiunile la e-Factura pe economie.hotnews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Când va fi condus pe ultimul drum Tudor Ștefan, copilul de nici doi ani care s-a stins pe patul de spital!

astăzi, 15:20

Tudor Ștefan a trăit mai puțin de doi ani. Dincolo de suferința trupească a pruncului, fiecare zâmbet, fiecare râs, fiecare moment petrecut împreună cu părinții se transform...

Șoferii s-au întrecut (și) la viteză de sărbători, bucureștean amendat și lăsat fără permis la Botoșani!

astăzi, 14:30

Cea mai mare viteză a fost înregistrată pe DN 29 B, în Dorohoi. Conducătorul auto, un bărbat din municipiul București, a fost depistat în timp ce se deplasa cu o viteză de 1...

Botoșănean reținut în noaptea de Înviere, accident și alcoolemie de 1,81!

astăzi, 13:28

Cea mai mare alcoolemie a fost înregistrată în noaptea de Înviere. Un bărbat din Vorona a provocat un accident rutier, fiind sub influența alcoolului. Șoferul a intrat cu a...