Cât plătește Valeriu Iftime pentru un sudor din Vietnam. ”Românii nu mai vor joburi care presupun o muncă fizică intensă”

Când cel care iţi aduce punga cu mâncare, comandată online, la birou sau acasă este un livrator asiatic înseamnă că în piaţă e destul de bine: românii au joburi mai bine plătite şi nu mai trebuie să alerge prin soare, prin vânt, pe bicicletă sau pe scuter pentru a livra mâncare.

Cât plătește Valeriu Iftime pentru un sudor din Vietnam. ”Românii nu mai vor joburi care presupun o muncă fizică intensă”

 Valeriu Iftime  

De o vreme, mulți dintre cei care vă livrează pachetul de mâncare acasă sau la birou ”nu mai sunt de-ai noştri, ci asiatici”, scrie Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Situația devine una generalizată, atâta vreme cât şi în ţară, în principalele oraşe, se văd din ce în ce mai mulţi asiatici care livrează pachetele cu mâncare şi care ”nimeresc mai bine adresa decât un localnic”.

”Ai noştri pleacă la muncă în afară, unde salariile sunt mai mari, 10-15-20-30 de euro pe oră (Germania, principalul aspirator de forţă de muncă din Europa, tocmai a aprobat schimbarea legislaţiei pentru acordarea de permise de muncă, la care se adaugă creşterile salariale pentru a atrage forţă de muncă), iar la noi vin asiaticii, ca să acopere joburile locale cu 25 de lei/5 euro pe oră. Pentru că viaţa s-a mai îmbunătăţit în România, în special în ultimul deceniu, când salariile s-au dublat, dacă nu chiar s-au triplat în anumite sectoare, iar pe fondul stabilităţii cursului valutar leu/euro au avut o creştere substanţială în valută, localnicii nu mai vor să lucreze în anumite sectoare unde jobul presupune  o muncă fizică intensă, în picioare, nu la birou – în construcţii, în HoReCa, în depozitele logistice, la curăţenie, livrare de mâncare etc. - şi unde salariile sunt mai mici”, scrie Cristian Hostiuc.

Companiile româneşti spun că sunt nevoite să apeleze la asiatici pentru că nu mai găsesc forţă de muncă locală, oamenii nu prea mai au chef de muncă, pleacă repede, de pe o zi pe alta, au început să aibă pretenţii etc. Aşa că poziţiile trebuie să fie ocupate de altcineva, de asiatici.

Dacă la început au venit cei care puteau să facă lucruri de bază, acum încep să se caute şi asiatici care sunt mai specializaţi, de exemplu sudori.

În Botoşani, Valeriu Iftime, preşedintele Elsaco, a spus la ZF Live că aduce câţiva sudori din Vietnam ca să testeze piaţa. Dacă el plăteşte un sudor cu 1.000 de euro, în Germania sudorii noştri câştigă între 4.000-6.000 de euro. Şi el nu este singurul patron român care apelează la asiatici care au o specializare mai înaltă într-un anumit domeniu, care ştiu mai mult decât să mute o cutie dintr-o parte în alta sau să pedaleze pe bicicletă.

”Aceasta este realitatea zilelor noastre din economie, aşa este mersul lucrurilor într-o economie globalizată, deschisă: nemţii au crescut cu turcii, francezii cu africanii lor din fostele colonii, americanii iau forţă de muncă de unde pot, numai canadienii au avut şansa să beneficieze de românii cu o calificare superioară”, comentează Cristian Hostiuc.

Iar faptul că un asiatic îţi aduce punga cu mâncare la birou sau acasă, încheie directorul editorial al Ziarului Financiar, arată că este bine, ”că românii nu mai au nevoie de aceste joburi şi au sau caută ceva mai bun, cu salarii mai mari”.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
38

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
44

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
30

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...