Condițiile climatice din luna martie a acestui an au decalat începerea campaniei agricole de primăvară. Cu toate acestea, precipitațiile căzute pe areale extinse în perioada ianuarie-februarie-martie 2018 sunt de bun augur. Specialiștii Direcției Agricole Botoșani spun că acestea au ajutat la refacerea deficitului de umiditate din sol, precum și a necesarului de consum pentru culturile deja înființate în toamna anului 2017.
Suprafața de însămânțări, pentru campania agricolă de primăvară 2018, totalizează 228.941 hectare, arată datele unui raport prezentat vineri, în cadrul Colegiului Prefectural. La nivelul județului Botoșani, ponderea cea mai mare în structura de culturi propusă a se însămânța în primavara 2018 o are porumbul pentru boabe (46,08%), urmat de plantele de nutreț (15,93%). De asemenea, o pondere semnificativă o au plantele tehnice, respectiv soia (8,65%), floarea soarelui (17,38%), fapt care indică orientarea producătorilor agricoli către culturi care vor deveni surse financiare constante, fiind cerute de industria de procesare.
"Două culturi ocupă o suprafață în crceștere de la an la an, respectiv cânepa industrială și mazărea", specifică ing. Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Botoșani.
Cristian Delibaș a mai apreciat, în cadrul aceluiași Colegiu Prefectural, și faptul că dotarea județului cu tractoare și mașini agricole de ultimă generație s-a îmbogățit an de an prin accesarea de către operatorii agricoli a unor măsuri din PNDR, cu efect în creșterea productivității și calității în executarea lucrărilor agricole din județ. "Cu parcul de utilaje existent în funcțiune la această dată se pot acoperi în totalitate lucrările mecanizate din campania agricolă de primăvară, în condițiile în care vremea este favorabilă", a completat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Botoșani.
De asemenea, este monitorizată starea de vegetație a culturilor agricole înființate în toamnă, suprafețele de vii și livezi existente. Culturile agricole înființate în toamna anului 2017 prezintă, pe ansamblu, o stare de vegetație bună, chiar foarte bună, spun specialiștii DAJ.