Bugetarii din Finanțe au declanșat proteste: „6.000 de lei net sunt bani puțini pentru un inspector care se ceartă cu un avocat ce are 10.000”

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană nemulţumiţi de măsurile propuse de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Bugetarii din Finanțe au declanșat proteste: „6.000 de lei net sunt bani puțini pentru un inspector care se ceartă cu un avocat ce are 10.000”

 Vasile Marica  Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Conform liderilor sindicali, măsurile ar aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat, însă se vor pierde şi o serie de posturi şi de sporuri.

Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor au întrerupt spontan lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, nemulțumiți de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare, dar şi de unele probleme mai vechi legate de salarizarea angajaţilor din sistem. Protestul s-a extins apoi și în țară, la trezorerii.

 

„Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi voiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul. (...) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest”, a declarat Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe, conform Agerpres.

El a subliniat că măsurile propuse de Guvern vor aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat, însă se vor pierde şi o serie de posturi şi de sporuri.

Conform liderului sindical, „în mod sigur” angajaţii din sistem vor protesta şi vineri, la nivel naţional, fiind dispuşi să stea în grevă „cât va fi nevoie”.


„Mulţi m-au întrebat: 10.000 de lei brut și 6.000 de lei net sunt bani puţini? Eu zic că da”

„Cam aşa vor să facă dânşii: cumulăm două funcţii de şef birou şi şeful decide cine rămâne. Lucrul acesta nu se poate. Vom câştiga în instanţă clar, pe de o parte, şi pe de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că din 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţie şi vă dau un exemplu.

Mulţi m-au întrebat: 10.000 de lei brut sunt bani puţini şi 6.000 de lei net? Eu zic că da. Pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să îl verifice şi se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da.

Să fie foarte clar, dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta, şi trebuie să înţeleagă şi ministerul, şi premierul, şi guvernul că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget”, a susținut Vasile Marica.


„Noi nu înţelegem ce vor guvernanţii”

Liderul de sindicat a spus că în discuţiile avute în ultima perioadă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, i-ar fi transmis că toate revendicările sindicaliştilor sunt întemeiate, dar şi că va lua măsuri, pentru că ştie că pleacă foarte mulţi oameni din sistem la salarii mai bune, însă „de o lună de zile nu s-a întâmplat nimic”.

„Problema este fundamental diferită faţă de modul în care sunt trataţi aceşti oameni. Faptul că politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări, în condiţiile în care ei fac Codul fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem un anumit tip de legislaţie, n-avem nicio vină pe chestia asta. Protestul nu are nici o legătură cu norma de hrană, cu tichetele de vacanţă. Este o problemă sistemică. De ani de zile sistemul ăsta n-a fost nici finanţat, nici promovat, niciun sistem de carieră, iar acum vine şi răstoarnă ce s-a construit cât de puţin”, a adăugat el.

Legat de soluţii la aceste probleme, liderul sindicatelor din Finanţe a subliniat că în primul rând trebuie să afle ce vor guvernanţii: ”În primul rând, noi nu înţelegem ce vor guvernanţii. Ca să pot să am soluţii, trebuie să ştiu ce vor ei. Vor să facă economii cu 700.000 lei la buget, pentru că dai nişte oameni afară şi atât?”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vasile Miriuță, ultimul meci la Poli Iași? Ce spune Cornel Șfaițer despre o eventuală demisie!

astăzi, 17:27

Echipele Poli Iași și Petrolul Ploiești sunt la egalitate în clasament, însă pot retrograda în ultima etapă. Ambele au 28 de puncte, nu mai pot retrograda direct, dar au nevo...

Femeie dispărută: Polițiștii botoșăneni solicită sprijinul comunității!

astăzi, 16:33

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna  Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în pr...

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora: Prezența la urne la ora 15:00!

astăzi, 15:05

Mobilizare enormă la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două...