Benzinarii „uită” să scadă prețul carburanților (video)

Benzinarii „uită” să scadă prețul carburanților (video)

Prețul barilului de petrol a scăzut sub 100 de dolari, însă la pompă prețurile au rămas foarte mari. Benzinarii nu au aceeași "viteză" când vine vorba de ieftinire, așa cum s-a întâmplat în cazul scumpirilor. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că prețurile ar trebui să scadă substanțial, în timp ce specialiștii în energie le cer autorităților să intervină ca să pună capăt speculei.

Petrolul a ajuns să fie tranzacționat pe piețele internaționale cu 95 de dolari, mult sub cifrele de peste 115 dolari, care au dus la explozia prețurilor la pompă.

Însă, deși cumpără mai ieftin, companiile petroliere vând în continuare scump.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că preţurile ar fi trebuit deja să scadă simţitor.

„Rețelele mari de benzinării (...) ar trebui să fie corecte cu românii. În momentul când îți scade costul de achiziție, să scazi și prețul, așa cum atunci când ai justificat  a crescut cotația petrolului (...) ai ridicat prețurile", a declarat Virgil Popescu, potrivit Știri.TVR.ro.

În timp ce reprezentanții marilor companii petroliere vorbesc despre o stagnare a prețurilor pe termen scurt și o ușoară ieftinire pe final de an, reprezentanții Asociației Benzinarilor Particulari sunt ceva mai tranșanți.

Ileana Sorina Bălțatu, director general adjunct companie petrolieră: „Probabil că într-o perioadă următoare va fi o stagnare a preţurilor. În momentul în care atât cursul, cât şi preţul barilului se vor stabiliza şi vor intra amândouă pe o tendinţă continuă descrescătoare, în mod sigur că se va vedea o scădere la pompă. Până în sfârşitul anului".

Ion Tache, preşedinte, Asociaţia Benzinarilor Particulari din România: „Corect ar fi, la cât a scăzut barilul acum, preţul ar trebui să fie în jur de 7 lei. (...) Sigur, s-a scumpit energia, dar totuşi ar trebui să mai scadă puţin".

Specialiştii în energie spun că, în acest moment, este necesar ca instituțiile de control ale statului să intervină pentru a plafona prețurile pentru o perioada determinată.

Ionuț Purica, specialist în energie al Academiei Române: „Când creşte preţul barilului de petrol, e folosit ca justificare pentru a creşte preţul produselor petroliere, în timp ce atunci când scade, e o asimetrie, nu scade imediat, se găsesc tot soiul de justificări ca să nu scadă. Aici, evident, organismele noastre care ţin de domeniul concurenţei, de la Consiliul Concurenţei, agenţia de protecţia consumatorului (...) să ia nişte măsuri care să plafoneze preţul foarte clar, nu pentru totdeauna, dar pentru perioada în care trece valul ăsta de lăcomie".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Care este starea lui Florin Piersic, după operația cirurgicală suferită!

astăzi, 18:09
11

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
332

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...

”Pictorița” de la Poliția de Frontieră, din nou aproape de copiii din Botoșani! (Foto)

astăzi, 15:32
78

În astfel de momente, politiștii de frontieră au venit din nou în ajutorul celor față de care soarta nu a fost deloc darnică.Poliţiştii de frontieră botoşăneni au răspuns &i...