Postul de televiziune PRO TV aduce, în premieră, o nouă producție românească pe micile ecrane din țara noastră. Pelicula originară din România se numește Anii de sâmbătă seara și urmează să intre în grila de programe a postului de televiziune începând de sâmbătă, 29 decembrie 2018, de la ora 22:00.
Serialul românesc Anii de sâmbătă seara este o producție de comedie care numără un total de 12 episoade și care este creat de Nae Caranfil și regizat de Dragoș Buliga Conform unui comunicat de presă emis de PRO TV, serialul are ca temă principală viața și aventurile unor studenți în ultimul deceniu al comunismului în Romania.
Producția Anii de sâmbătă seara îi are în rolurile principale, printre alții, pe actorii botoșăneni Alex Voicu și Tavi Costin, precum și pe Anghel Damian, Dan Rădulescu, Ioana Bugarin, Tudor Istodor, Adi Gheorghe, Lia Sinchevici, Daniel Achim, Sergiu Flesner, Doina Antohi, Ada Gales, Lucia Maier și Radu Mateucă.
Serialul este creat de compania românească Frame Film, fiind produs de Andrei Boncea și Dragoș Buliga, producător de serial fiind Adrian Codoi, iar manager de producție fiind Delia Florea. Production designer este Sorin Boncea, art director sunt Tatiana Duricu și Ana Gabriela Lemnaru, iar la costume a fost Maria Peici.
Serialul românesc Anii de sâmbătă seara este o poveste personală, despre prieteni, dragoste și rost în viață, spusă cu umor, nostalgie și candoare, inspirată chiar din perioada de studenție a autorului, despre o lume care nu mai există, o lume fără internet și mobil, fără libertate și fără viitor, dar cu aceeași sete de viață. O poveste despre generația tinerilor care au ieșit în stradă în decembrie 1989.
„Înșiruie, într-o formulă de comedie inteligentă, în 12 episoade, tot atâtea chefuri studențești din anii 1980, ultimul deceniu al dictaturii ceaușiste. Am pornit de la premiza că regimul coercitiv al acelor ani a dezvoltat în rândul tineretului de atunci o formă de revoltă însolită: distracția ca protest antisistem”, afirmă Nae Caranfil.
„În absența filmelor, a programelor TV și a muzicii străine, tinerii acelor ani socializau în spații improprii sau neconvenționale, dar cu o frenezie și o defulare de vitalitate pe care cluburile de fițe din ziua de azi nu le cunosc. Spațiul care adună toate aceste energii este, în propunerea mea, un cămin studențesc. Dar unul mai special, nu acele campusuri socialiste ce îngrămădeau mii de politehniști ca într-un un stup de albine”, adaugă Nae Caranfil.
„Este vorba de un spațiu mai redus ca dimensiuni, un imobil de început de secol XX ce primește funcția de Cămin al Facultăților de Arte din București. Aici studenți la Arte Plastice, Conservator, Litere, Teatru, Film sau Arhitectură, proveniți din diverse regiuni ale țării, își desfășoară o viață privată „la comun” și visează la cariere strălucite și recunoaștere internațională. Ei sunt „pensionarii”. Pe lângă ei roiesc diverși bucureșteni, în general colegi de an cu primii, în căutarea unui mod de a-și petrece sâmbătă seara altfel decât stând acasă, claustrați într-un oraș care trage heblul peste tot ce ar putea însemna bună dispoziție”, declară Nae Caranfil.
În episodul pilot al serialului românesc Anii de sâmbătă seara, care se petrece în anul 1980, Ovidiu, student în anul întâi la Filologie, ajunge să fie invitat pentru prima dată la o petrecere organizată în căminul Facultății de Arte.