Zilele Nordului: După aproape un secol, la Darabani se deschide Muzeul Nordului

Muzeul este găzduit de conacul Balș și va fi inaugurat sâmbătă, 9 august. Organizatorii Zilelor Nordului au anunțat și programul festivalului.

La aproape o sută de ani de la începerea primelor demersuri de înființare, Muzeul Nordului din Darabani va fi inaugurat sâmbătă, 9 august, în cadrul primei ediții a festivalului Zilele Nordului.

Muzeul este găzduit de conacul Balș, clădire monument istoric, pe vremuri reședință a hatmanului Moldovei, iar la înființarea sa au contribuit Asociația Nord, Primăria Darabani și colecționarul local Dumitru Haha. Patrimoniul inițial conține aproape 500 de exponate, grupate în colecții reprezentative pentru regiunea Moldova de Nord - nordul Basarabiei - Bucovina de Nord. Exponatele provin din județele Botoșani, Suceava și Iași, din regiunea Cernăuți-Herța și din Basarabia.

Colecția de Istorie a Nordului conține obiecte de arheologie, documente, numismatică și fotografie veche din regiunea Nordului, obiecte vechi bisericești și exponate ale civilizației evreiești, foarte importantă în acest spațiu la finalul secolului al XIX-lea. Între cele mai valoroase exponate ale sălii de istorie sunt un Penticostarion din 1757 și volumul Procesul locuitorilor din Darabani înaintea curții cu jurați de la Dorohoi (1879) – carte unicat în România, care înfățișează cel mai mare proces din istoria justiției românești de până atunci, printre ai cărui actori au fost Titu Maiorescu (ca avocat) și Nicolae Iorga (ca ministru și jurnalist).

Colecția "Militaria" propune căști și uniforme militare, arme și stații radio, generatoare de ton morse, documente și fotografii din cele două războaie mondiale. Sunt expuse aici un brevet militar din 1906, un aparat foto Leica din 1926 și o raniță rusească de război. În Colecția de Etnografie sunt prezentate obiecte care țin de arta lemnului în spațiul traversat de râul Prut, obiecte de gospodărie și o serie de țesături și cusături populare, precum și sculele ultimului stufar din zonă, datând din anii ’50.

Muzeul include și colecția Perioada comunistă, unde sunt expuse cărți comuniste, steaguri de la defilări și manifestări, fotografii, documente și decorații, precum și un titlu de proprietate din 1945, printre ultimele emise de comuniști înainte de naționalizare.

Istoria muzeului de la Darabani a început în 1920, când învățătorul Gheorghe Vornicescu, autorul primei monografii a localității, a constituit o colecție muzeală permanentă la școala din Darabani, ce a dispărut în cel de-al doilea război mondial. Alte demersuri au fost întreprinse de avocatul Emil Costeanu (în 1932) și învățătorul Dumitru Jar (1966), pentru ca în 1992 pasionatul colecționar Dumitru Haha, pe atunci primarul orașului, să înceapă proiectul unui muzeu în cadrul conacului Balș, inițiativă care nu a fost continuată de edilii ce i-au urmat.

Demersurile lui Dumitru Haha au fost reluate în 2014, la inițiativa asociației Nord, înființată de frații Ștefan și Alexandru Teișanu și de bibliotecarul Ionel David, și a Primăriei Darabani. Patrimoniul inițial este constituit aproape în întregime din colecția lui Dumitru Haha, donată cu generozitate proiectului. Muzeul Nordului va fi inaugurat sâmbătă, 9 august, în cadrul festivalului Zilele Nordului. Demersurile muzeale continuă și în viitor, iar inițiatorii doresc să reamenajeze integral conacul Balș, care să se transforme într-un muzeu și centru de evenimente și expoziții.

"Analizăm varianta constituirii Muzeului Nordului ca secție a Muzeului Județean de Istorie Botoșani, care ne sprijină deocamdată la nivel de infrastructură. Suntem fericiți că am găsit parteneri atât de entuziaști la Darabani, ne referim în special la domnul Haha și la domnul primar Aroșoaie, și că reușim să deschidem această expoziție muzeală în termenul pe care ni l-am propus. E o bucurie pentru noi să fim, împreună, continuatorii acestui demers lung de aproape un secol de a avea un muzeu al nordului la Darabani", a declarat Ștefan Teișanu, co-fondator al Asociației Nordului.

Pe lângă inaugurarea muzeului, festivalul Zilele Nordului include ateliere educaționale, vernisaje de carte și expoziții foto, dezbateri și concerte.

Vineri, 8 august, vor fi vernisate șapte expoziții foto, semnate de Ovi D. Pop, Nicolae R. Dărămuș, Colin Delfosse, Joost Vanderbrug și Elena Schumilova.

Sâmbătă va fi vernisată cartea "Poeți botoșăneni de azi", de Victor Teișanu (ora 11.00), va fi inaugurată Poiana celor Patru Stejari, reamenajată de Asociația Nord (ora 14.00), și va avea loc spectacolul de teatru "Zmeiada spațială 2.0" (ora 16.00, la Casa de Cultură).

Duminică va avea loc dezbaterea "De la era egoului la era frăției" cu Nicolae R. Dărămuș (ora 11.00) și spectacolul de muzică populară "Hora de la Darabani".

Sâmbătă și duminică, doritorii vor putea participa la tururi ghidate gratuite ale Darabanilor și ale zonei.

14 trupe din România, Republica Moldova și Ucraina vor concerta de vineri și până duminică în Poiana Teioasa.

Vineri, 8 august, vor cânta Pretty Visitors, The Brad Pits, The Kryptonite Sparks, Pinholes și Vița de Vie.

Sâmbătă este rândul  celor de la Xenon, Outstorm, Toy Machines, Paralela 47 și Mevv, iar duminică vor susține concerte Inside, Basska, N.O.R. și Veriga.

Programul muzical continuă în fiecare seară de festival cu ZN Summer Party în Subway Club. 

Tot programul festivalului poate fi consultat pe site-ul evenimentului, la www.zilelenordului.ro/program/.

Accesul la toate evenimentele festivalului este gratuit, cu excepția spectacolului de teatru (preț bilet: 10 lei) și a petrecerilor din Subway Club (preț intrare: 10 lei).

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova.

Adunând laolaltă artiști și turiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord, festivalul își propune să contribuie la revitalizarea urbană, socială și culturală a acestei regiuni și la promovarea ei în rândul românilor de pretutindeni. Festivalul este organizat de către Asociația Nord, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani, fiind co-finanțat prin programul Tineret în Acțiune.

Parteneri: BCR, Pepsi, Stejar. Mai multe informații pe site-ul www.zilelenordului.ro.

(Comunicat de presă) 

VEZI PROGRAMUL COMPLET AL ZILELOR NORDULUI

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Week-end cu zeci de permise suspendate și sute de botoșăneni sancționați!

Monday, 4 November 2024

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...

Liviu Ciobotariu, după ce Botoșani a ajuns la 3 înfrângeri consecutive: ”Eu sunt responsabil de rezultat!”

Monday, 4 November 2024

Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jordan Gele, în minutul 59, din pasa lui Florin Purece. ”Eu sunt responsabil de rezultat” Botoșani a ajuns la trei înfr&...

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

Monday, 4 November 2024

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...