Ziaristul Viorel Ilișoi și-a lansat cartea „Viața literară pe Bahlui” alături de zeci de cunoștințe și prieteni (video)

Ziaristul Viorel Ilișoi și-a lansat cartea „Viața literară pe Bahlui” alături de zeci de cunoștințe și prieteni (video)

Cunoscutul scriitor și gazetar botoșănean Viorel Ilișoi și-a lansat astăzi cartea „Viața literară pe Bahlui” alături de zeci de cetățeni, prieteni și cunoștințe, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”.

Este deja a treia carte lansată de ziaristul botoșănean. Acesta mai deține cartea „Strălucitor” și „Cele mai frumoase reportaje”, pe care le-a tipărit la Editura GRI.

„Mă bucur că și Viorel, pentru mine, rămâne fratele de suflet pe care mi l-am dorit mereu și, l-am avut în persoana lui. A fost cumva îngerul meu păzitor. Ne știm de multă vreme, de când a făcut primele sale încercări poetice, am fost apoi colegi, datorită lui, la ziarul botoșănean Atitudinea, unde a început să își facă meseria pe care dintr-un început a transformat-o în artă. Prea multe cuvinte nu voi spune, deoarece cărțile pe care le-a scris vorbesc de la sine. Ceea ce a adus astăzi cu el este vorba despre „Viața literară pe Bahlui” o să vă facă să cunoașteți un autor, un ziarist matur, care a știut să pună în prezentările sale de personalități ieșene, din perioada în care a lucrat la Iași, și sarea, și piperul, să pună punctul pe i acolo unde a trebuit. Amintirile din timp s-au concretizat în acest volum”, a spus Ana Coșereanu despre Viorel Ilișoi.

Cartea trebuia prezentată de unul dintre cei mai importanți scriitori români din zilele noastre, poetul și prozatorul Liviu Antonesei, care este protagonist și implicat direct în realizarea ei.

Interviuri cu scriitori ieșeni și botoșăneni

„Viața literară pe Bahlui” adună interviurile polemice cu scriitori ieșeni realizate de Viorel Ilișoi în revista „Timpul”, la care autorul a adăugat acum peste o sută de pagini de note, comentarii, biografii, povești despre scriitori, citate esențiale, chiar și bârfe sau zvonuri, astfel încât să dea o imagine cât mai realistă a vieții literare ieșene.

Miza cărții este aceea că, de fapt, râcile dintre scriitori, îmbufnările lor, ciocnirile de orgolii, organizarea în bisericuțe, fanfaronada, punerea de piedici celorlalți și câte și mai câte alte păcate, reflexe provinciale, dar și exemple superbe de generozitate, devotament, măiestrie etc. se întâlnesc nu doar în Iași, ci peste tot unde există măcar doi scriitori și încep să nu mai aibă loc unul de altul. Viața literară de pe Bahlui este, așadar, și viața literară de pe Sitna, Bâc, Dâmbovița sau Someș, dar nu și de pe Sena sau Tamisa, unde sunt alte mentalități.

În carte apar ca interlocutori sau pomeniți în diverse situații numeroși scriitori botoșăneni sau cu origini botoșănene, printre care Emil Iordache, Mihai Ursachi, Dan Sociu, Al. Dobrescu, Nicolae Turtureanu, Constantin Iftime, Ioan Holban, Cezar Amariei, Lucian Valea, Val Guraliuc, Haralambie Țugui, Ion Crînguleanu, Gellu Dorian, Florentin Florescu, Emilian Marcu, Lucia Olaru Nenati, Dorin Popa, Liviu Șoptelea etc. și, nu în ultimul rând, cunoscutul și îndrăgitul autor Dan Lungu, care semnează și postfața cărții, o analiză din perspectivă sociologică a vieții literare.

Cartea îi este dedicată botoșăneanului Gelu Tofan, care s-a stins din viață în anul 2021.

„Am scos cartea de reportaje în 2017 și încă se mai vinde și acum. Cred că am făcut vreo 7.000 de exemplare, ceea ce pentru o editură mică și foarte mică cum este a mea sunt foarte multe. Sunt multe și pentru o editură mare. Dar nu mă interesează cifra, ci genul. Reportajul mă gândeam că nu e genul de carte care să se citească și chiar să se vândă (...) Aflându-mă la Iași pentru a mă documenta pentru o carte despre Topârceanu, stăteam la bibliotecă și am rugat-o pe doamna de acolo să îmi dea colecția de Timbru din perioada 97 – 98 și am recitit interviurile cu scriitor din ancheta asta literară „Viața literară pe Bahlui”. De dimineață până seară nu m-am putut desprinde de interviurile alea și nu le citeam cu nostalgia mea de autor, ci efectiv erau niște interviuri grozave, superbe”, a declarat Viorel Ilișoi.








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
456

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
692

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
384

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...