Video: 95 de ani de la naşterea actorului botoșănean Mihai Mereuţă

Actorul Mihai Mereuţă s-a născut în localitatea Santa Mare, judeţul Botoşani, la 29 noiembrie 1924, într-o familie de ţărani.

După terminarea gimnaziului din localitatea natală, pleacă la liceu la Iaşi. Se înscrie, apoi, la Facultatea de Litere şi Filosofie din Iaşi, menţionează ziarulmetropolis.ro. În paralel, urmează cursurile Conservatorului ''George Enescu'' din Iaşi, unde are posibilitatea de a absolvi doi ani într-unul singur. După terminarea atât a Facultăţii de Filozofie, cât şi a Conservatorului, în 1948, este angajat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi.

Teatrul îi dă mai multe satisfacţii, oferindu-i roluri de mai mare anvergură, în timp ce filmul îl menţine în categoria episodicilor indispensabili, notează aarc.ro.

La început, a jucat la Naţionalul din Iaşi, apoi la Teatrul din Ploieşti. În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureşteană, conform CineMagia.ro. Va juca alături de Ion Caramitru în piesa "Tineri căsătoriţi caută cameră", alături de Mariana Mihuţ în "Interviu'' şi alături de Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru în "Opera de trei parale". Anul 1967 îl găseşte la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti ca profesor la clasa de actorie împreună cu Constantin Morozan. Corina Chiriac i-a fost studentă.

A realizat numeroase roluri, lucrând cu importanţi regizori: Liviu Ciulei, în "Azilul de noapte" şi "Opera de trei parale", Sanda Manu, în "Mincinosul", Valeriu Moisescu, în "Casa cea nouă", Tompa Gabor, în "Ivan Vasilievici". A mai jucat, pe scena teatrului bucureştean, şi în spectacolele: "Cabala bigoţilor", "Infidelitate conjugală" etc. Din 1991, după ce a ieşit la pensie, nu a mai jucat în teatru, dar a continuat să interpreteze roluri în film, să colaboreze la radio şi la televiziune.

Rolurile interpretate în zecile de filme în care a jucat au o compoziţie de mică întindere, dar sunt pline de culoare. A fost distribuit, astfel, în filmele: "Erupţia" (1957), "Pădurea spânzuraţilor" (1964), amândouă în regia lui Liviu Ciulei; "Amintiri din Copilărie" (1965), în regia Elisabetei Bostan; "Marele singuratic" (1976), în regia lui Iulian Mihu; "Mânia" (1977), în regia lui Mircea Veroiu; "Trandafirul galben" şi "Misterele Bucureştilor" (1982), în regia lui Doru Năstase. A mai jucat în "Liceenii" (1986) şi "Liceeni Rock&Roll" (1991), ambele regizate de Nicolae Corjos, dar şi în alte producţii cinematografice, scrie Agerpres.

În 1992 a avut ultimele apariţii în filme: "Doi haiduci şi-o crâşmăriţă" şi "Unde fugi maestre?".

Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat a fost cel din piesa "Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii", jucată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în regia lui Gelu Colceag.

Activitatea în lumea teatrului şi a filmului a fost completată de sute de roluri în piese radiofonice, dintre care: "Venea o moară pe Siret", "Vama doctorului", "Tinereţea lui Moromete", "Suflete moarte", "O lecţie de bun simţ", "Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea", "Maitreyi", "Maşina Infernală", "În vreme de război", "Ion", "Intrusul", "Ion Roată şi Unirea", "Geniu Pustiu", "Douăsprezece scaune".

În ultimii ani ai vieţii a prezentat la postul public de televiziune TVR 2 emisiunea "Ferma", dedicată agriculturii.

A murit la 1 aprilie 2003, la Bucureşti.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un fermier din Botoșani întâmpină dificultăți din cauza unui produs comercializat mult mai scump în supermarketuri!

astăzi, 12:54

Iulian Siminic a vorbit despre situația foarte dificilă cu care se confruntă fermierii, în special în ultimii ani, și a criticat faptul că prețurile la care laptele este achiziționa...

Garda de Mediu Botoșani, în control la instituții pe tema gestionării deșeurilor! (foto)

astăzi, 11:40

Comisarii Gărzii de Mediu Botoșani au desfășurat acțiuni de inspecție și control pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilo...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!” (video)

astăzi, 11:10

„Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă! Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstra...