VALERIAN ŢOPA - 60. La mulţi ani!

Valerian Ţopa, cu pseudonimul literar Augustin Eden, s-a născut pe 17 septembrie 1954, în localitatea Dorohoi, judeţul Botoşani. Trăitor în Botoşani, Valerian Ţopa a activat în aproape toate domeniile artistice şi literare.

Valerian Ţopa a intrat, de ani buni, într-o zonă a discreţiei sociale, literare, orice formă a manifestării sale artistice sau cotidiene fiind atent licitată în spaţiul în care îşi vieţuieste creaţia.

Personaj coborât din Dorohoiul născător de oameni, Valerian Ţopa şi-a umplut cu asupra de măsura fiecare zi dată de Dumnezeu, a încercat creaţia sub toate formele ei, cu o îndrăzneaţă şi o percutantă abordare artistica.

Ce va rămâne sau ce va străbate după artist nu mai are importanţă, atâta vreme cât om şi creaţie deopotrivă s-au intalnit, au vieţuit împreună şi s-au susţinut reciproc, întru frumoasă (pe)trecere pământeană.

Este poet, eseist, artist plastic si publicist. Membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti (din 1990), al Uniunii Artistilor Plastici (din 1994), al Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1995) si al Asociatiei Scriitorilor Botosaneni (din 2001).

A semnat sporadic in periodice si cu pseudonimul Ion Linescu. Urmeaza scoala primara, gimnaziul si liceul in Dorohoi, dupa care alege Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, sectia filosofie (promotia 1979). A avut functii dintre cele mai diverse: pictor la Intreprinderea de confectii Dorohoi, profesor la Liceul Grigore Ghica Voievod din Dorohoi (1979-1988), director al Casei de Cultura din aceeasi localitate (1988), redactor, redactor-sef si director al cotidianului Gazeta de Botosani (1988-1997), director editor al publicatiei proprii Fotoreporter (1990), redactor-sef, director si initiator al revistei de cultura botosanene Colloquium (1997-1998), profesor-expert la Casa Corpului Didactic si profesor de stiinte socio-umane la Seminarul Teologic Sf. Gheorghe din Botosani. Infiinteaza si conduce revista Mentor XXI si revista de cultura Intertext, care apar la Botosani din decembrie 1998.

Membru fondator al Fundatiei Nationale pentru Literatura si Arta Mihai Eminescu Botosani, membru fondator al Societatii Culturale Expo-Art Botosani si al Cenaclului Artelor Plastice Artur Verona Dorohoi, membru fondator al cenaclului si gruparii literare dorohoiene Septentrion.

A initiat infiintarea Asociatiei Scriitorilor Botosaneni ( 2001). Colaboreaza cu versuri, grafica, articole, eseuri si cronici la revistele: Amfiteatru, Caiete botosanene, Cronica, Tribuna, Convorbiri literare, Contemporanul – ideea europeana, Timpul, Intertext, Art Panorama, Colloquium, Hyperion ,Lumina Lina. Din timpul liceului este membru corespondent al cenaclurilor literare bucurestene Amfiteatru si Sagetatorul (1971-1973), apoi conduce cenaclurile dorohoiene Ion Paun Pincio (1975-1985) si Septentrion (1985-1987).

In anul 1999 a primit titlul de Cetatean de onoare al municipiului Dorohoi. Concomitent cu activitatea literara si cu cea jurnalistica sustine si creeaza o bogata opera plastica (sculptura, linogravura, acuarela, ceramica-sticla si pictura) expusa in 10 expozitii personale atat in tara, cat si in strainatate, in perioada 1976-2001.

Participa la tabere nationale de creatie ale UAP la Dorohoi (1986 si 1994) si Ipotesti (1998). Are lucrari de arta in muzee si galerii din tara.

Debut literar cu grupaj de versuri in revista Amfiteatru (1973);

Debut editorial multiplu, cu 5 volume, in anul 1994 la Editura Geea, Botosani, ilustrate de autor: Logopoetica (versuri), Oul cu ingeri (versuri), La Eleusis (versuri), Manechinul de cursa lunga (versuri, editie bibliofila, miniaturala, numerotata) si Pisicile buclucase (povestire pentru copii), semnate cu numele real.

Publică volumele: Eternă patrie (plachetă; Botoşani: C.J.C.E.S., 1979), Logopoetica (versuri; Botoşani: Geea, 1994), Oul cu îngeri (versuri; Botoşani: Geea, 1994), La Eleusis (versuri; Botoşani: Geea, 1994), Manechinul de cursă lungă (versuri, ed. liliput, bibliofilă; Botoşani: Geea, 1994), Pisicile buclucaşe (povestire ilustrată pentru copii; Botoşani: Geea, 1994), semnate cu numele real; Cvadropoeme (ed. princeps; Iaşi: Cronica, 1999), Opţiuni filosofice maioresciene (Iaşi: Opera Magna, 2004), Cvadropoeme (ed.a 2-a, rev. şi compl.; Botoşani: Geea, 2004), Cvadropoemele iubirii, vol. 1: Rana din rană de răni; vol.2: Despre nori; vol.3: Anteros (Botoşani: Geea, 2004), Next time (antologie de versuri; Iaşi: Editura Opera Magna, 2004), Filosofia lui Mihai Eminescu: idei estetice (Botoşani: Geea, 2012).

(Florentina Toniţă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

Wednesday, 22 January 2025

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

Wednesday, 22 January 2025

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

Wednesday, 22 January 2025

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...