Sarbatorile sunt placute si asteptate de catre toti. In zilele de sarbatoare oamenii cinstesc ceea ce pentru ei este sfant si pretios, traiesc bucuria sarbatorii. Sarbatorile pot fi deosebite : de familie, nationale, religioase. Ele evoca trecutul familiei, a neamului si istoria relatiei dintre Dumnezeu si om. Sarbatorile reflecta cultura nationala, este firul care leaga generatiile unui neam. Daca ar fi sa parafrazam un vestit proverb am zice:
Spune-mi ce sarbatoresti, ca sa-ti spun cine esti. Sarbatorile traditionale sunt zambetul unui popor. E destul sa nimeresti la una din ele ca sa afli, fara cuvinte, o istorie de secole, uneori de milenii. La noi, la romani, una din aceste sarbatori a devenit Valentine`s Day.
Cu aceasta ocazie avem parte de casatorii de proba, casatorii in tramvai, in metrou, in parc sau in scoli; dezmat public, imoralitate; declaratii de dragoste, programe speciale la TV si radio, felicitari, concursuri, premii; ziua indragostitilor, alegerea unui partener, chefuri monstruoase in statiuni turistice... La toate acestea se reduce sarbatoarea sfantului Valentin sau Valentine`s Day din ziua de 14 februarie. O sarbatoare importata in Romania din SUA, cu toata recuzita de rigoare.
Desi romanii au aflat de existenta ei de putina vreme, iar multi inca mai invata sa-i pronunte denumirea corect, totusi ea a devenit foarte populara, starnind mai multa verva si pregatiri decat sarbatorile deja invechite, cum sunt Craciunul si Pastele. Pe 14 februarie toti indragostitii isi trimit si primesc scrisori, mesaje, declaratii de dragoste insotite bineinteles si de cadouri. Ziua este sarbatorita in special de tineri, adulti chiar si copii. Sustinatorii acestei sarbatori au proclamat-o ca fiind "ziua dragostei libere" – free love.
In iuresul comercial dezvoltat in jurul acestei sarbatori, putini ar putea spune cine a fost Sfantul Valentin si cum s-a ajuns ca el sa devina patronul indragostitilor.
Sursa cea mai bogata in informatii este cu siguranta internetul. De aici aflam ca Sfantul Valentin a trait in secolul II-III, in perioada imparatului Claudius al II-lea, care la un moment dat, a vazut ca soldatii necasatoriti sunt mai buni, mai detasati de problemele casei decat cei cu familie care se gandeau si la problemele casniciei, ale copiilor, ale sotiilor. El a dat un decret prin care interzicea oficierea casatoriilor soldatilor romani, tocmai pentru a-si rezerva o forta militara detasata de aceasta problema. Mucenicul Valentin a desconsiderat decretul, continuand sa-i casatoreasca pe crestinii care urmau sa fie inrolati pentru a lupta in legiunile romane. Pentru aceasta a fost aruncat in temnita, unde a vindecat pe fiica temnicerului de care se pare ca a fost indragostit. Fiind condamnat la moarte, in drum spre locul executiei i-a scris iubitei sale o scrisoare pe care a semnat-o Al tau Valentin.De aici si obiceiul de a trimite in aceasta zi mesaje de dragoste.
Daca analizam cu atentie calendarul Bisericii Ortodoxe, dar si al Bisericii Catolice, nu vom gasi nici un sfant Valentin pomenit pe 14 februarie. In Calendarul Ortodox, pe parcursul unui an gasim urmatorii sfinti cu numele Valentin sau Valentina : Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie, Sfintii Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin - 24 octombrie, Sfanta Mucenita Valentina - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfantul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie.
Curios lucru este ca, anul martiriului Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie este identic cu cel al "Sf. Valentin din internet".
Iata pe scurt si viata Sfantului Ierarh Valentin. Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.
Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatul lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul. Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau. Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui.
Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu. Sfantul Valentin a fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni. Trei dintre discipolii lui Craton: Procul, Efiv si Apolonie, au fost si ei ucisi impreuna cu Sfantul Valentin, in anul 273. Particele din moastele Sfantului Mucenic Valentin se gasesc la Biserica Delea-Noua Calist din Bucuresti. Sfintele Moaste au fost primite in dar de la Episcopia din Terni, Italia, in anul 2005.
Nimic din viata acestui sfant ierarh mucenic nu se aseamana cu versiunea internautica. Nu gasim in viata sa nici cununii tainice, nici declaratii de dragoste.
Asa cum arata ea astazi, Valentine`s Day nu e Ziua Indragostitilor, ci a desfraului si a jocului "de-a casatoria". Chiar si Biserica Catolica se dezice de ea. In anul 1998, episcopii catolici din Romania au dat o declaratie prin care si-au exprimat dezacordul. "Din punct de vedere crestin, se spune in declaratie, este o profanare a memoriei unui martir si a virtutii castitatii faptul de a pune dezmatul sexual public sub patronajul unui preot sfant… Orice crestin constient si responsabil in fata lui Dumnezeu stie si nu poate tolera ca o sfanta taina - ca aceea a Casatoriei - sa fie celebrata batjocoritor in tramvai, in autobuz sau intr-o spelunca, sub oficierea ei de catre un impostor sardonic, in sfidarea ostentativa a unui sacrament instituit de Iisus Hristos, a Preotiei si a ofiterului starii civile. Un crestin onest este convins ca orice act sexual in afara casatoriei este imoral, oricat de raspandit ar fi acest pacat".
Sfantul Valentin este o sarbatoare artificiala, care a devenit importanta datorita celor care proclama iubirea cu orice pret, chiar si atunci cand ea nu exista. Atunci cand iubesti, nu e nevoie de o zi anume din calendar pentru a o arata. Cel mai frumos cadou pe care si-l fac doi oameni care se iubesc sunt copiii pe care-i au impreuna, indiferent de religia lor, de continentul sau tara in care locuiesc.
Nu poate fi numita sarbatoare crestineasca, deoarece majoritatea celor care o implinesc incalca porunca a 7-a din Decalog : Sa nu fii desfranat; mai mult, Insusi Mantuitorul ne invata: "Ca oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui".(Matei 5.28).
Este frumos sa fii indragostit. Lumea devine mai buna iar iubirea iti da aripi sa te inalti tot mai sus. Dar de aici si pana la obiceiurile ce insotesc Ziua Indragostitilor e distanta mare.
Dragostea in ziua de astazi nu mai este perceputa ca fiind un sentiment romantic, gingas, afectuos, jertfelnic, ci mai ales se rezuma la priviri, vorbe, gesturi seducatoare spre pacat. Cu desavarsire tuturor acestora li se face o reclama deosebita in mass media romaneasca. Se pare ca este o diversiune pusa la cale pentru a strica moralitatea si traditiile crestine ale neamului nostru. Cred ca nu se cuvine a face propaganda acestei sarbatori plina de petreceri, dezmat, betie si in final desfranare.
Unii romani spun indignati: "Ce ne trebuie noua Valentine`s Day? E o sarbatoare importata. Nu avem noi sarbatorile noastre romanesti. Dragobetele trebuie reinviat". Si depun eforturi pentru a impamanteni Dragobetele, o sarbatoare care era prezenta in sudul Romaniei in lunile februarie-martie. Dimineata, tinerii se adunau in afara satului; fetele adunau flori, baietii lemne pentru foc; se dansa in jurul focurilor. La pranz, fetele o luau la fuga spre sat, iar fiecare baiat urmarea fata care ii cazuse draga; daca fata se lasa prinsa, primea sarutul de Dragobete, care era si o logodna pe un an de zile. Cu alte cuvinte, schimbam motivatia, dar ramanem cu obiceiurile. Desigur, Dragobetele are o valoare folclorica, etnografica, istorica. Ne ajuta sa ne intelegem mai bine, sa vedem unde am fost, de unde am plecat. Dar sa ne intoarcem la aceleasi obiceiuri care au fost parasite, nu e prea mult?
Nu ar fi mai bine sa se depuna eforturi pentru a se promova in familii, in scoala, in mass-media valorile care ne pot salva si cladi cu adevarat?
Iata, spre exemplu, reactia autoritatilor ruse fata de sarbatoarea "Valentine`s Day", din anul acesta, redau stirea aparuta pe agentiile de presa acum cateva zile : Guvernul regiunii ruse Belgorod a anuntat ca interzice orice forma de a sarbatori in spatii publice de Valentine`s Day, pentru ca aceasta sarbatoare "contravine culturii rusesti". "Suntem impotriva sarbatorilor catolice in regiunea noastra, unde 97% din populatia locala este ortodoxa", a spus Nikolai Bezlutski, membru in administratia regiunii Belgorod, citat de Ria Novosti. Oficialul a precizat insa ca fanii Valentine`s Day pot sarbatori in intimitate, nicidecum in spatiul public. De asemenea, nici o petrecere nu va fi organizata la Universitatea Belgorod, care va celebra pe 15 februarie "ziua tinerilor ortodocsi", a declarat purtatorul de cuvant al universitatii, Alexandrei Pyj. Intr-un document intitulat "Masuri pentru asigurarea securitatii spirituale a regiunii Belgorod", autoritatile locale au hotarat "sa nu autorizeze petrecerile de Sfantul Valentin si de Holloween in obiectivele culturale, educative si alte administratii orasenesti si departamentale din aceasta regiune". Și sotia presedintelui rus Dmitri Medvedev este unul dintre opozantii sarbatorii occidentale. In 2008 Svetlana Medvedeva a lansat o ofensiva impotriva acestei sarbatori importate din Occident, lansand o versiune alternativa si "100% ruseasca", denumita "ziua familiei, a dragostei si a fidelitatii", care este celebrata pe 8 iulie.
De ce Valentine’s Day la noi? Simplu, pentru ca este o sarbatoare profitabila. In SUA aceasta sarbatoare aduce vanzari de peste 14 miliarde de dolari anual, mult mai mult decat se vinde de Memorial Day sau Halloween si comparabil cu volumul de vanzari realizat in preajma Craciunului sau Independence Day. Deviza sub care se vinde in nestire in SUA in primele doua saptamani ale lunii februarie este: "Nu faci economii cand este vorba de cei dragi!". O iubire desacralizata, golita de profunzime. Valentine’s Day este ocazia trista de a observa cat de putini mai sunt cei care se iubesc sincer in ziua de astazi. Ursuleti cu inimioara, flori, bomboane, tort cu jeleu de fructe rosii, cina la restaurant, lumanari in forma de inima, relatii intime intr-un pat strain in lenjerie rosie… cu alt partener in fiecare an, si ziua de 14 februarie traita an de an dupa acelasi tipar.
Cu cine iti petreci Ziua Indragostitilor? E o intrebare la ordinea zilei, iar raspunsul este aproape orice afara de "acasa, cu sotul meu si cu copiii". Din nefericire auzim doar ca oamenii vor petrece aceasta zi – cu noul prieten intr-un club; cu oricine care e de sex opus; impreuna cu cineva cunoscut pe internet; cu un coleg de la birou care imi tot facea ochi dulci in ultima vreme; cu cineva care era tot singur in ziua asta, asa ca petrecem impreuna… Aranjamente de pseudo dragoste facute in graba, din teama de a nu fi singuri de Ziua Indragostitilor. Acesta este Valentine’s Day in anul de gratie 2011.
Personal recunosc, nu am nevoie de o zi anume ca sa-mi serbez iubirea. Pentru mine si sotia mea Ziua Indragostitilor e in fiecare zi si mi se pare o mare bazaconie comerciala si de prost gust valva care se face acestei zile de 14 feb... an de an. O iubesc in fiecare zi la fel de mult sau poate ca, cu fiecare zi mai mult. Și daca nu as simti ca ea exista, cu siguranta ca viata mea ar fi mult mai trista si mai urata, nici nu as putea sa indur faptul ca nu e langa mine, sau ca ne si certam uneori, ca o supar, ca ma supara, ca nu imi vorbeste, sau ca nu ii vorbesc. Deja imi pot da seama ca iubirea mea nu e oarba, dar e solida, imi pot da seama ca are si defecte ( cine oare e perfect dintre pamanteni) dar calitatile ei au o valoare mai mare.
Spunea parintele Savatie Bastovoi intr-un articol pe aceasta tema: "Nu trebuie sa primim soaptele demonice ale desfraului daca avem macar o mica simpatie pentru acest Sfant Valentin, iar daca ne place mai mult sa ramanem in desfrau, atunci sa-l uram pe acest Sfantul Valentin, sa-l uram cu adevarat, dupa cum si el a urat desfranarea noastra". Desfraul a inceput sa fie acoperit si justificat cu numele lui Valentin, mucenicul crestin, iar aceasta-i cu adevarat un lucru demonic.
As incheia cu cuvintele Sf. Ap. Pavel adresate corintenilor si bineinteles si noua crestinilor, sa luam aminte: "Nu va amagiti: Nici desfranatii, nici inchinatorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomitii, nici furii, nici lacomii, nici betivii, nici batjocoritorii, nici rapitorii nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu. Și asa erati unii dintre voi". (1Corinteni 6.9-11)
Preot LUPU VASILE