De aceea, pentru a învăța din nou să iubim, să aflăm răspunsurile unor întrebări pe care cu toții ni le adresăm, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani vine pe scenă cu un spectacol inedit. Este vorba despre „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”, un spectacol regizat de Andro Enukidze.
Regizorul Andro Enukidze are la bază o vastă experiență în acest domeniu cultural, regizând 86 de spectacole montate la teatre din Georgia, Polonia, Turcia, Rusia și România.
Despre noua viziune a conducerii Teatrului „Mihai Eminescu” de a crea o altfel de artă teatrală, Andru Enukidze a spus că nu avea cum să nu le fie alături prietenilor săi.
„Acum la conducerea teatrului sunt prieteni de-ai mei foarte apropiați, prieteni din meserie, din această profesie. Avem aceeași viziune privind destinul și evoluția teatrului. În momentul în care conducerea teatrului a decis să construiască un nou teatru, în ideea de estetic teatral, am considerat că trebuie să fiu alături de ei în această aventură. Din moment ce m-au chemat înseamnă că au nevoie de mine și nu aveam cum să îi refuz”, a declarat regizorul Andru Enukidze.
„Încă învățăm să trăim în această lume nebună în care oamenii s-au dezobișnuit să mai iubească”
După atât de multe evenimente negative derulate de-a lungul anilor. De la războaie, pandemii, atentate teroriste, dezastre naturale care au afectat țări întregi, oamenilor le mai rămân speranța și iubirea. Trăim într-un secol în care tehnologia acaparează întreaga omenire, totul se derulează prin intermediul gadget-urilor, astfel că trebuie să învățăm ce este iubirea și cum să o împărtășim.
Povestea de dragoste pe care actorii botoșăneni o vor pune în scenă este tratată inițial cu foarte mult umor și poate superficialitate, ulterior fiind plasată într-un moment zbuciumat și foarte trist din istoria recentă a Gruziei, din Rusia anului 2008.
„Războiul a devenit o parte a vieții noastre și totuși se nasc copii, oamenii se iubesc. Încă învățăm să trăim în această lume nebună în care oamenii s-au dezobișnuit să mai iubească. Cel mai mare deficit al zilelor noastre este dragostea și nu este vorba doar despre război. În țările în care e bunăstare chiar mai bună ca în România sau Rusia, oamenii au plecat din relațiile normale pe internet. Toți stau pe telefon, dragoste pe telefon, sex pe telefon, totul pe telefon. După pandemie am simțit necesitatea unei comunicări vii. Deci această tendință vrem să o facem văzută, să o susținem prin acest spectacol”, a mai spus regizorul Andru Enukidze.
Abordarea spectacolului este una în premieră în județul Botoșani, deoarece totul va fi o surpriză pentru spectatori.
„E în premieră o astfel de abordare, deocamdată nu spunem despre ce este vorba. Va afla publicul care va fi în sală”, a declarat Lucian Băleanu, directorul artistic al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Deși piesa de teatru a fost realizată într-un timp foarte scurt, s-a muncit mult ca intensitate, efort și dăruire.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii Oana-Maria Tudoran, Răzvan Amitroaei, Marius Rogojinschi, Gheorghe Frunză, Lenuș Moraru, Gina Patrașcu-Zamfirache, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Dana Bucătaru, Irina Mititelu și Volin Costin.
Oana-Maria Tudoran joacă pentru prima dată alături de echipa Teatrului „Mihai Eminescu” de la venirea sa în Botoșani.
„Este primul meu spectacol la Teatrul din Botoșani. Eu interpretez rolul Tinei, fetița din spectacol. Colaborarea cu regizorul este, cred, tot ce mi-am dorit dintotdeauna. Un regizor care să fie capabil să explice și să te introducă în psihologia personajului și a întregii piese, iar acest lucru se va vedea și în spectacol. Nu să primești niște indicații pe care să le urmezi ca pe un roboțel”, a declarat actrița Oana-Maria Tudoran.
În plus, aceasta nu este venită de foarte mult timp în echipa din Botoșani, însă ea spune că aici se simte ca acasă, de parcă i-ar cunoaște de o viață.
„A fost puțin greu la început, pentru că nu știam cum va fi, nu știam cum vor fi colegii, doar că ei sunt foarte calzi și foarte primitori. E minunat, mă simt aici ca acasă, de parcă îi cunosc de o viață”, a mai spus aceasta.
Avanpremiera spectacolului va avea loc sâmbătă și duminică, de la ora 18:00, la Casa Tineretului, locurile fiind limitate. Traducerea și adaptarea piesei a fost facută de Lucian Băleanu, scenografia spectacolului este semnată de Vera Kipiani, iar coregrafia a fost realizată de Victoria Bucun.
Durata spectacolului este de 1 h 25 de minute, biletele pot fi cumpărate de la Casa Tineretului sau de la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului „Unirea”.
Prețul unui bilet întreg este de 36 de lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari este de 18 lei.