Marele eclesiarh al Catedralei Patriarhale - Arhim. Clement Haralam - împlinește astăzi, 23 iulie, vârsta de 70 de ani. O viață dedicată lui Hristos și slujirii semenilor prin rugăciune și liturghisire.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a înmânat Arhimandritului Clement Haralam Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română, acordată pentru activitate de excepție în Biserică și în sprijinul acesteia.
„Vă mulțumim pentru activitatea extrem de bogată. Vă dorim ani mulți cu sănătate, împreună cu toată obștea de la Catedrala Patriarhală istorică!”, a spus Patriarhul României la ceremonia de decernare desfășurată la Reședința Patriarhală.
Născut într-o familie numeroasă din Zlătunoaia!
Arhimandritul Clement Haralam s-a născut pe 23 iulie 1955, în Zlătunoaia, județul Botoşani, într-o familie cu opt copii. Tradiția familiei nu este străină de nevoințele monahale: Arhim. Clement Haralamb, unchiul său dinspre tată, un monah ajuns la vârsta centenară, a fost distins în 2023 cu Crucea Patriarhală, după mai mult de șapte decenii de slujire monahală.
În umbra marilor duhovnici botoșăneni
Arhim. Clement Haralam, viitorul Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a crescut în tinda Mănăstirii Sihăstria, de unde a luat povață de la Sf. Cuv. Paisie și Cleopa, precum și de la viitorul viitorul stareț al Schitului Prodromu din Sf. Munte Athos, Cuviosul Petroniu Tănase, potrivit Basilica.ro.
A urmat cursurile Seminarului Teologic din Mănăstirea Neamţ (1970 -1975), apoi a studiat la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. A desfășurat o bogată activitate misionară și liturgică, fiind slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași, stareț al Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi” din Iași, slujitor la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou și la Mănăstirea Antim, ambele din Capitală.
Pentru o perioadă, în 2006, a condus obștea nou-înființatei Mănăstiri „Sf. Dimitrie cel Nou” din Middletown, în statul american New York.
Arhim. Clement Haralam s-a închinoviat în obștea Putnei în timpul stăreției Arhim. Iachint Unciuleac, dar a avut perioade în care a viețuit și în Sf. Munte Athos.
(Foto: Agenția de Stiri Basilica)