Traditii si obiceiuri de Sanziene

Traditii si obiceiuri de Sanziene
Pe 24 iunie, de ziua Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, in traditia populara se sarbatoresc Sanzienele sau Dragaica. In credinta populara exista diverse practici si obiceiuri efectuate in ajunul sau in ziua de Sanziene, pentru aflarea ursitei, a norocului in gospodarie sau chiar a longevitatii.

Conform legendelor, Sanzienele sunt niste femei frumoase care traiesc in paduri intunecate sau campii si, contrar Ielelor, sunt zane bune. Ele au fost reprezentate adesea inlantuite intr-o hora ce se invarte ametitor, de unde si obiceiul Jocului Dragaicelor.

Se spune ca in noaptea de 23 spre 24 iunie ele plutesc in aer sau umbla pe pamant, canta si danseaza, dau puteri neobisnuite florilor si buruienilor, transformandu-le in plante de leac, bune pentru tratarea bolilor. Ele impart rod holdelor si femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele si apara culturile de grindina. Daca nu sunt sarbatorite asa cum se cuvine, se supara si pot starni din senin vijelii si grindina, totodata lovindu-i pe cei pacatosi cu "lantul Sanzienelor".

Traditii si obiceiuri de Sanziene

In credinta populara exista diverse practici si obiceiuri efectuate in ajunul sau in ziua de Sanziene, pentru aflarea ursitei, a norocului in gospodarie sau chiar a longevitatii.

In ziua de Sanziene se culeg florile cu acelasi nume, care se prind in forma de cruce sau se impletesc in coronite si se duc la biserica pentru a fi sfintite si folosite ulterior la diverse practici magice.

In noaptea de Sanziene fetele pun sub perna flori de sanziene in speranta ca-si vor visa ursitul. Conform altor obiceiuri, acestea pun coronite de sanziene afara, in locuri curate sau in gradini iar daca dimineata le gasesc pline de roua este semn de maritis pentru vara care abia incepe, scrie feminin.ro.

Pentru aflarea norocului in gospodarie oamenii pun, in ajunul sarbatorii, coronite de sanziene la coltul casei, asezate inspre rasarit iar daca a doua zi in acestea sunt prinse pene/puf de pasari sau par de animale, se considera ca va fi un an bun pentru aceste vietuitoare. Deasemenea, coronite de sanziene sunt aruncate pe acoperisul casei, considerandu-se ca persoana respectiva va avea noroc si va trai mult daca aceasta ramane pe casa sau, dimpotriva, va fi un an rau, care ii poate aduce chiar moartea, in cazul in care coronita aluneca si cade de pe acoperis.

Alte obiceiuri amintesc de spalatul fetelor cu roua, pentru a fi sanatoase si dragastoase, ritualul focurilor aprinse de feciori, in care se aruncau substante puternic mirositoare si in jurul carora se stiga pentru alungarea spiritelor malefice.

Odata cu Sanzienele incepe sezonul cositului si al secerisului iar aceasta zi este considerata cel mai bun moment pentru a culege plantele de leac, tamaduitoare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lucian Trufin își prezintă soluțiile pentru Sănătate (Video)

astăzi, 11:24
9

Candidatul PSD pentru Consiliul Județean: „Vom  construi 3 spitale noi în județ”„Am promis că nu mă voi angaja în dispute politice ca alți candidați și c...

FC Botoșani - CS Mioveni, astăzi de la ora 20:00

astăzi, 11:12
26

FC Botoșani întâlnește formația CS Mioveni în barajul de menținere/promovare în Superligă.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!FC Botoș...

Ce spune generalul Grecu despre ”aparatul de zbor fără pilot” prăbușit în Botoșani

astăzi, 10:55
70

MapN a anunțat ieri, 16 mai, că este vorba despre ”un aparat de zbor fără pilot” de proveniență civilă. Mai mult, acesta nu avea armament și nici muniție.Asta după ce, î...