Comuna Sulița din județul Botoșani a derulat un proiect cultural inedit, găzduind zece studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași veniți să surprindă specificul local în opere pe care să le redea comunității.
Autoritățile locale și reprezentanții mediului universitar au organizat aici o primă Tabără de Creație, însumând zece zile de ateliere. Cei zece studenți studiază Arte Vizuale și Design, munca lor desfășurându-se în Complexul turistic „Poienița Agrotur”. Aceștia au fost coordonați de conf. univ. dr. Mircea Ștefănescu, specializat în sculptură, și lector univ. dr. Bianca Boroș, specializată pe pictură.
Rezultatele sunt impresionante, din mâinile studenților căpătând viață 12 picturi și șase sculpturi cu încărcătură simbolică. Operele au fost vernisate joi seară, la eveniment participând reprezentanții instituțiilor partenere și numeroși localnici. Creațiile vor decora clădirile administrative, parcurile și străzile din comuna Sulița.
„Ne-am adunat aici să vedem, să observăm, să apreciem lucrările acestor studenți, artiști, deja cred că au confirmat că sunt artiști. Cel puțin eu sunt mulțumit și satisfăcut de munca lor și apreciez că, deși au fost 10 zile cu căldură, poate cu disconfort, la sculptură cel puțin studenții au muncit foarte mult și au scos aceste opere de artă care vor folosi la înfrumusețarea comunei noastre. Ăsta a fost și scopul, unul dintre scopurile proiectului, de a înfrumuseța comuna cu aceste opere de artă”, a spus George Popescu, primarul comunei Sulița.
Proiectul a fost coordonat de criticul de artă și cercetătorul Mirela Ștefănescu, fiind susținut de Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă din cadrul UNAGE Iași.
„Înainte de a-mi începe discursul, vreau să spun două cuvinte despre domnul primar: omul potrivit la locul potrivit și omul sfințește locul. Se vede cu ochiul liber tot ce ați făcut dumneavoastră aici. Mulțumim domnului primar pentru că a reușit și a organizat excepțional aceasta tabără de creație, la care au participat studenții noștri”, a afirmat Mirela Ștefănescu.
Inițiativa de organizare a taberei aparține profesorului Constantin Dram din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, profesorului Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” și primarului George Popescu.
„Îi felicit pe tinerii artiști, care sunt mici doar la vârstă, dar chiar sunt artiști pentru că m-am uitat de jur împrejur și chiar mă pricep. Am predat ani mulți cursuri de estetică și cine predă estetică ar trebui să se priceapă cel puțin la evaluarea de aici. O să spun câteva chestiuni despre acest proiect și mi-ar fi plăcut să se întâmple acest lucru în fața întregii comunități, la toamnă, când o să facem lansarea proiectului mare. Și sper să o putem face în natură, într-un spațiu mai larg, pentru că acest proiect cuprinde doar ca primă etapă, primă verigă, ce s-a întâmplat în Tabăra de Creație de la Sulița”, a precizat prof. univ. Constantin Dram.
Tabăra de Creație va fi reluată cu mai mulți studenți, extinzându-se spre muzică și teatru.
(Adelina Vieru, Roxana Aiacoboaei)