Sfântul Gheorghe, tradiții, obiceiuri și superstiții românești. Ce nu se face pe 23 aprilie 2023

În fiecare an, pe data de 23 aprilie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Marele mucenic este comemorat încă de la începuturile religiei, motiv pentru care străbunii au creat o mulțime de tradiții, obiceiuri sau și superstiții în jurul zilei sfinte.

Sfântul Gheorghe a fost un general roman de origine greacă ce nu a vrut să renunțe la credință. Și-a dat viața pentru iubirea de Dumnezeu, devenind Mare Mucenic în anul 303. Chiar dacă au trecut sute de ani de la acel moment, creștinii nu l-au uitat și l-au omagiat atât prin botezarea copiilor cu numele sfântului, cât și cu sute de biserici care îi poartă hramul.

Poate unul dintre cele mai interesante mituri din credința populară este acela că în noaptea de Sfântul Gheorghe, strigoii şi spiritele malefice ies la iveală şi încep să umble pe la animalele din gospodărie. Din acest motiv, se obişnuia să se ungă ugerul vacilor cu usturoi sau să se tămâieze grajdurile.

Un alt vechi obicei din această zi presupunea ca oamenii să nu doarmă înaintea sărbătorii, pentru a fi sănătoşi şi plini de viaţă tot anul. Oamenii mâncau urzici pentru a fi harnici şi vioi tot anul. În dimineaţa zilei, femeile de la ţară scoteau sculele de ţesut în curte, pentru a fi luminate de soarele dimineţii. Se credea că dacă fac asta, vor avea tot anul spor la lucru.

Unii săteni obişnuiau să îşi prindă la brâu ramuri înverzite, pentru a fi feriţi tot anul de dureri. Totodată, pentru a fi feriţi de boli, unii oameni se scăldau înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare. Tot înainte de răsăritul soarelui, femeile se spălau pe faţă cu apă în care puneau busuioc.

De Sfântul Gheorghe, oamenii din zonele rurale obişnuiau să iasă pe câmp şi să adune buruieni de leac, pe care le păstrau peste an. Dacă această zi era ploioasă, se spunea că va fi un an în care se va face grâu din belşug.

Fiind o sărbătoare cu cruce roşie, este important să ştii că astăzi, 23 aprilie 2023, nu se lucrează, nu se spală, nu se coase şi nu se face curat în gospodărie. De asemenea, nu este bine să te cerţi cu nimeni în ziua sfântă pentru că atrage ghinion.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ianuarie 2025 a stabilit un nou record, fiind cel mai cald început de an înregistrat vreodată, în lume

astăzi, 09:35

Ianuarie 2025 a fost cea mai caldă lună ianuarie măsurată vreodată în lume, a anunţat joi observatorul european Copernicus, depăşind recordul stabilit anul trecut, în pofida î...

Botoșănenii, invitați la o călătorie „Pe urmele trecutului”!

astăzi, 08:56

Muzeul Județean Botoșani organizează expoziția foto-documentară „Pe urmele trecutului. Memorii din județul Botoșani”. Expoziția este o adevărată lecție de istorie recentă pentru to...

Specialiștii botoșăneni: O viață neîmplinită în pruncie este o povară la maturitate. „Primii trei ani de viață sunt primordiali!”

astăzi, 08:40

Specialiștii spun că rezistența copilului la evenimente traumatice de-a lungul vieții este dată, de fapt, de modul în care a fost iubit, educat, protejat în primii ani de viață. ...