Sarbatoarea Sfantului Spiridon la Botosani - VIDEO

Sarbatoarea Sfantului Spiridon la  Botosani - VIDEO

Pr. Vasile Acatrinei, parohul Bisericii Sf.Spiridon Botosani

Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Ierarh Spiridon. Programul liturgic din lăcaşurile de închinăciune ocrotite de Sfântul Ierarh Spiridon a început aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi va continua cu Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. Aşa cum este tradiţia, după slujba de Parastas pentru cei adormiţi, va avea loc o agapă frăţească pentru toţi credincioşii prezenţi.

In Protopopiatul Botoşani este sărbătoare la Biserica Sfântul Spiridon, în timp ce în Protopopiatul Dorohoi îşi va cinsti ocrotitorul Capela Sfântul Spiridon - Leorda.

Susţinător neclintit al dreptei credinţe

Sfantul Spiridon s-a născut în anul 270 în localitatea Askia din Insula Cipru, din părinţi simpli, iar principala îndeletnicire a copilăriei sale a fost sa pasca oile. Sfântul Spiridon a cunoscut taina nunţii, iar după ce a murit soţia sa (foarte devreme), a îmbrăcat haina monahală, cheltuindu-şi averea pentru cei care erau în lipsă şi în nevoie.

Fiind înzestrat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni, căci vindeca tot felul de boli, din cele cu anevoie de vindecat, şi izgonea duhurile rele numai cu cuvântul“, Sfântul Spiridon a devenit păstorul spiritual al credincioşilor din cetatea Trimitundei. A trăit în timpul marelui împărat Constantin, fiind un susţinător neclintit al dreptei credinţe, pe care totdeauna a prezentat-o oamenilor nealterată, făcând vii cuvintele Mântuitorului pentru cei ce erau în întuneric.

După o viaţă întreagă în care a slujit cu vrednicie Bisericii din Trimitunda, în anul 348 d. Hr., la vârsta de 78 de ani, Sfântul Ierarh Spiridon a trecut la Domnul, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli“ din cetatea Trimitundei, din Insula Cipru.

După ce saracinii au cotropit insula, ciprioţii au deschis mormântul său pentru a-i muta moaştele la Constantinopol. Atunci i-au descoperit trupul întreg, înconjurat de o bineplăcută mireasmă de busuioc, semn al sfinţeniei vieţii sale. La căderea Constantinopolului în mâinile turcilor, în 1453, sfintele sale moaşte au fost mutate în Serbia, iar de aici un părinte din Insula Corfu, Georgios Kalohairetis, le-a adus în Grecia. În prezent, moaştele Sfântului Ierarh Spiridon se găsesc într-o biserică din insula grecească Corfu, biserică aflată la 100 de metri de Mitropolie. 


 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni, în mijlocul copiilor la Școala de vară, cu ce surprize au venit! (foto)

astăzi, 20:01
3

Salvatorii le-au vorbit celor 50 de copii  cu vârste cuprinse între 6și 17 ani despre cum să-și protejeze propria viață, dar și cum să-și ajute semenii aflați în situa...

Vrei să urmezi o carieră de ofițer în Jandarmeria română? IJJ Botoșani recrutează candidați!

astăzi, 18:54
53

La Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", comun pentru femei și bărbați, sunt alocate: - 10 locuri pentru Jandarmeria Română la Facultatea de Poliţie pentru învăţ...

APIA Botoșani: Apel la fermieri pentru respectarea interdicției de a incendia vegetația!

astăzi, 18:00
42

Fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe t...